Karel Schwarzenberg už nebude kandidovat na předsedu TOP 09

Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg Zdroj: CTK

Karel Schwarzenberg nebude na listopadovém sněmu kandidovat na předsedu TOP 09. Řekl to na zasedání výkonného výboru strany v Českém Krumlově. Sedmasedmdesátiletý politik ale chce zůstat v politice, uvedl, že povede jako lídr kandidátku do sněmovních voleb. V čele TOP 09 stojí Schwarzenberg od jejího vzniku od listopadu 2009. Ve funkci by ho měl nahradit první místopředseda strany Miroslav Kalousek, který patří mezi nejvýraznější tváře TOP 09, kterého navrhla jihočeská organizace strany.

O předsedovi strany rozhodne listopadový sněm. Schwarzenberga vedla k jeho rozhodnutí částečná ztráta sluchu. „Poslední kopanec, který jsem dostal, bylo to, když jsme měli tiskovku ve sněmovně a já jsem i se sluchátky už neslyšel otázky novinářů,“ řekl Schwarzenberg.

Stále však chce zůstat politicky aktivním a měl by v příštích volbách do Poslanecké sněmovny kandidovat jako lídr pražské kandidátky za TOP 09. Uvedl, že má stále chuť pokračovat v politice. „Jsou dvě osoby, které mě motivují k tomu, abych zůstal. A ty mě motivují velmi silně. Je to pan prezident a pan Babiš,“ uvedl Schwarzenberg. Dodal, že jeho nástupcem v čele TOP 09 by se měl stát Miroslav Kalousek. Podle Schwarzenberga je nejlepším kandidátem.

Kalousek: Budu kandidovat

Kalousek v Českém Krumlově oznámil, že bude na předsedu kandidovat. Podle něj je to jeho povinnost. „Jsem statutární místopředseda a ten musí být připraven vést stranu v jakékoli situaci,“ uvedl Kalousek. Řekl také, že je jeho povinností nabídnout členům TOP 09 vizi dalšího politického směřování a požádat je o důvěru.

Kalousek se domnívá, že Schwarzenberger patří do kategorie takzvaných neformálních autorit. Takové lidi podle něj okolí přirozeně respektuje a bere vážně jejich názory. Proto Kalousek vítá, že bývalý ministr zahraničí neodchází z politiky. „Zůstává tam, kde je nejvíc potřeba. To jediné, čeho bude zbaven, jsou formální a administrativní povinnosti, které na sebe váže funkce předsedy strany,“ řekl Kalousek.

Schwarzenbergovi straničtí kolegové očekávají, že přijme pozici čestného předsedy a bude se dál věnovat otázkám zahraniční politiky a lidských práv. Předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) ČTK řekl, že i on doufá, že Schwarzenberg zůstane aktivní součástí české politiky. „Ačkoliv s ním mnohdy nesouhlasím, lidsky si jej vážím,“ uvedl.

Jako šéf TOP 09 Schwarzenberg řídil zahraničí a málem dobyl Hrad
Datum a místo narození: 10. prosince 1937 v Praze; je nejstarším synem Karla Schwarzenberga a jeho manželky Antonie. Pochází z orlické větve šlechtického rodu Schwarzenbergů.

Vzdělání: studoval práva ve Vídni a Štýrském Hradci, lesnictví v Mnichově (studia nedokončil).

Kariéra: správce rodinného majetku; předseda Mezinárodní helsinské federace pro lidská práva (1985 až 1990); vedoucí Kanceláře prezidenta Václava Havla (1990 až 1991); kancléř prezidenta Havla (1991 až 1992); ministr zahraničí (2007 až 2009, nominovaný Stranou zelených); senátor (2004 až 2010, kandidát US-DEU); člen Sněmovny (2010 až srpen 2013 a od 26. října 2013); ministr zahraničí a vicepremiér (2010 až červenec 2013), od prosince 2013 je předsedou zahraničního výboru Poslanecké sněmovny.

Členství v politických stranách: Občanská demokratická aliance (ODA, 1997 až 2007); TOP 09 (od června 2009) - byl zakládajícím členem, od listopadu 2009 je předsedou strany.

Rodina: podruhé ženatý se stejnou ženou; poprvé se oženil v roce 1967, manželka Therese, rozená hraběnka z Hardeggu (lékařka); v roce 1988 se rozvedli a v roce 2008 znovu vzali; tři děti - Jan Nepomuk Ondřej (1967), Karel Filip (1979, nevlastní syn; adoptoval jej jeho biologický otec Thomas Prinzhorn) a Anna Karolina (1968).

Ostatní:

- V roce 2013 se účastnil první přímé volby prezidenta, postoupil do druhého kola, kde ho porazil Miloš Zeman. Schwarzenberg se označuje za stoupence bývalé hlavy státu Václava Havla. Naopak s jeho nástupcem Václavem Klausem měli rozdílné názory, například na zahraniční politiku. Se Zemanem se střetávali ve věci jmenování nových velvyslanců, prezident si jeho kritiku vysloužil i za postup v době vládní krize.

- Kritici mu kromě občasného usínání ve Sněmovně či někdy nesrozumitelného vyjadřování vyčítali například i nedostatečnou razanci při řešení stranických problémů. Zmiňovány byly například spekulace o možném ovlivňování vyšetřování kauzy nákupu vojenských letadel CASA ze strany exministra financí a místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska.

- Nedávno oznámil, že má problémy se sluchem, které jej výrazně omezují při debatách ve Sněmovně i komunikaci s médii.

Karel Schwarzenberg: Řveme, jako by nám uprchlíci řezali krky