Kauza H-System: Lidé z Horoměřic se zatím stěhovat nemusí, Ústavní soud jim přiznal odklad

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: archiv Blesku, R.Klejch

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Lidé z družstva Svatopluk zatím nemusejí vyklidit své domovy v Horoměřicích u Prahy. Ústavní soud odložil vykonatelnost rozhodnutí Nejvyššího soudu do doby, než kauzu z podnětu družstva sám přezkoumá.

Usnesení zpřístupnil na svém webu. Zdůraznil, že odkladem vykonatelnosti nepředjímá výsledek řízení, jen chce zabránit nevratným následkům.

"Smyslem odkladu vykonatelnosti napadeného rozhodnutí orgánu veřejné moci je předejít situaci, kdy by po eventuálním zrušení napadeného rozhodnutí Ústavním soudem bylo nemožné či neúměrně obtížné vrátit stav věci do podoby před takovým protiústavním rozhodnutím orgánu veřejné moci," stojí v usnesení senátu se zpravodajem Jiřím Zemánkem.

Členové družstva Svatopluk tvoří část poškozených z kauzy zkrachovalé stavební firmy H-System. Domky sami dostavěli, neměli ale souhlas konkurzního soudu. Podle sporného verdiktu Nejvyššího soudu má konkurzní správce H-Systemu Josef Monsport právo zpeněžit nemovitosti spadající do konkurzní podstaty ve prospěch všech věřitelů.

Monsport sice avizoval, že nikoho do vyřešení případu vystěhovávat nebude, členové Svatopluku ale chtěli mít jistotu, proto požádali ÚS o odklad vykonatelnosti. Měsíční lhůta, kterou k vyklizení určil Nejvyšší soud, by jinak uplynula ve čtvrtek.

"Obsahem ústavní stížnosti je vytčení rozporu rozhodnutí Nejvyššího soudu s ústavním pořádkem, zhruba ve čtyřech bodech je to rozebíráno," řekl minulý týden novinářům právník družstva Lubomír Kincl.

Družstvo kromě odkladu vykonatelnosti požádalo ÚS také o rychlé projednání stížnosti "mimo pořadí". ÚS to podle mluvčí Miroslavy Sedláčkové nepřehlédl, ale s ohledem na přiznaný odklad vykonatelnosti už se návrhem na přednostní projednání nezabýval.

Společnost H-System uzavřela po svém založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 zkrachovala, dokončila jen 34 rodinných domů. Tisícovka lidí přišla po pádu H-Systemu o miliardu korun. Majoritní akcionář Petr Smetka si za vytunelování firmy odpykal 12 let ve vězení. Situace členů Svatopluku je specifická tím, že si byty sami dostavěli, ovšem bez souhlasu konkurzního soudu.