Kauza MUS: Pospíšil podal žaloby na státní zástupce včetně Rampuly

Vlastimil Rampula

Vlastimil Rampula Zdroj: CTK

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil podal kárné žaloby na bývalého pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampulu a další tři žalobce kvůli postupu při vyřizování žádostí švýcarské justice o právní pomoc v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS). Ministr žalobcům vytýká především průtahy, část z nich označil za účelové. O možném dočasném zproštění žalobců výkonu funkce chce ještě jednat s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem. Tři ze čtyř žalobců pochybení odmítli.

Podle Zemana, který podání kárných žalob navrhl, se vedle Rampuly provinili Ladislav Letko, jenž byl ve věci činným státním zástupcem, Marcela Kratochvílová, která již byla v souvislosti s kauzou sesazena z vedení odboru závažné hospodářské a finanční kriminality, a náměstek vrchního státního zástupce Libor Grygárek.

Obsah kárných žalob nechtěl Pospíšil minulý týden blíže komentovat. Zmínil především údajnou nečinnost Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ) v souvislosti s dotazem Švýcarska, zda se Česká republika hodlá připojit k tamnímu trestnímu řízení, které se týká obchodů s akciemi MUS.

VSZ podle Pospíšila o dotazu vědělo nejméně od roku 2010 a mělo se obrátit na ministerstvo financí, které se jako jediné mohlo za ČR k řízení připojit, o čemž VSZ vědělo. Žalobci tak ale podle ministra neučinili.

Je viníkem justice, nebo ministerstvo financí?

„Od roku 2011, kdy již probíhala komunikace mezi vrchním státním zastupitelstvím a ministerstvem financí, tak vrchní státní zastupitelství nebylo schopno dostatečně jasně vymezit skutek, o který se jedná, tak, aby na ministerstvu financí případně mohli hovořit o konkrétní škodě,“ popsal minulý čtvrtek Pospíšil.

Kárný senát má podle něho rozhodnout, zda byl postup žalobců v rozporu se zákonem, nebo zda pouze uplatnili svůj právní názor. Veřejnost se tak má podle Pospíšila dozvědět, zda pochybila justice, nebo ministerstvo financí.

Státní zástupci se brání: Žaloba zavání účelovostí

„V předmětné věci se necítíme vinni jakýmkoliv pochybením,“ reagovali ve společném vyjádření Rampula, Grygárek a Letko. Mimo jiné uvedli, že Pospíšil by měl přezkoumat odpovědnost i dalších „zainteresovaných“ státních zástupců za možná pochybení v případu MUS. V žádné kauze podle nich nelze postupovat selektivně jen vůči vybraným lidem a vytrhávat z kontextu jen určitý časový úsek řízení. Takový postup by podle nich svědčil o účelovosti.

Česká policie se kauzou MUS zabývá dlouhá léta, žádné obvinění však dosud nepadlo. Švýcaři otevřeli vyšetřování souvislostí obchodů s akciemi MUS v roce 2005 kvůli podezření, že z MUS byly přes vedení firmy nelegálně vyvedeny peníze. Švýcarská prokuratura případ předala soudu loni v říjnu. Významná část majetku MUS byla podle obžaloby převedena do Švýcarska a zde „vyprána“. Obžaloba zahrnuje skutky kvalifikované jako praní špinavých peněz, nekalá správa nebo podvod.

Švýcarští vyšetřovatelé zablokovali v přepočtu přes 12 miliard korun. České republiky se již od první poloviny roku 2010 dotazovali, zda se hodlá připojit jako poškozená strana s nárokem na náhradu škody. Švýcaři totiž tvrdí, že Česko v souvislosti s obchody s akciemi MUS přišlo o miliardy. Na dotazy však za Česko až do nedávné doby nikdo nereagoval.