Kauza Nagyová: Vyšetřovatelé vyslechnou Picka, Vondru a Kubu

Alexandr Vondra

Alexandr Vondra Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Vyšetřovatelé zvou k výslechu v kauze Jany Nagyové současného ministra obrany Vlastimila Picka, bývalého šéfa tohoto resortu Alexandra Vondru (ODS) a úřadujícího předsedu ODS Martina Kubu. Informaci zdroje blízkého vyšetřování potvrdil i advokát obviněného poslance Marka Šnajdra.

„Ano, změnili nám program výslechů a nově zvou pana Picka nebo Vondru,“ řekl právník Lukáš Trojan, který si na Nejvyšším státním zastupitelství stěžoval na to, že v kauze se nadále činí úkony v trestním řízení. Ohledně jeho klienta či dalších exposlanců ODS obviněných z korupce jsou podle něj poté, co je Nejvyšší soud vyňal z trestního řízení, nezákonné.

V případu, který se týká údajného podplacení poslanců Šnajdra, Petra Tluchoře a Ivana Fuksy, žalobci tvrdí, že si politici nechali od tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS) slíbit úplatek ve formě lukrativních postů ve firmách se státní účastí výměnou za to, že se vzdají mandátu, a umožní tak schválení vládního daňového balíčku, s nímž nesouhlasili a se kterým kabinet spojil hlasování o důvěře.

Podle zdroje obeznámeného s vyšetřováním by se už příští týden měli dostavit k výslechu do policejní budovy Na Perštýně zákonodárci Tomáš Úlehla a Jan Florián, kteří rovněž patřili mezi rebelující poslance, ale na rozdíl od tria Šnajdr, Tluchoř a Fuksa se nakonec rozhodli daňový balíček podpořit. V témže týdnu chtějí vyšetřovatelé vyslechnout také generálního ředitele Českých drah Petra Žaludu a generálního ředitele společnosti ČEZ Daniela Beneše. V dalším týdnu mají pak přijít na řadu politici Picek, Vondra a Kuba.

Výslech Picka a Vondry by měl podle všeho souviset s druhou kauzou kolem Nagyové, která se týká údajného nezákonného sledování Nečasovy manželky Vojenským zpravodajstvím bez vědomí ministra obrany.

Kuba v minulých dnech nešetřil kritikou na adresu žalobců. Měli by podle něj nést odpovědnost, pokud chybovali. Vyzval také současnou vládu, aby se kauzou zabývala.