Kauza primátora Thomy se vrací k českobudějovickému soudu

Českobudějovický primátor Juraj Thoma

Českobudějovický primátor Juraj Thoma Zdroj: ctk

Kauza českobudějovického primátora Juraje Thomy obžalovaného kvůli nevýhodné IT zakázce se vrací ke Krajskému soudu v Českých Budějovicích. Zaslal ji tam pražský vrchní soud. Thoma je obžalován ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku za to, že v roce 2010 podepsal dodatek smlouvy k provozu IT služeb na magistrátu, který byl údajně pro město nevýhodný. Městu tak podle obžaloby způsobil škodu až devět milionů korun.

Českobudějovický soud zaslal před několika dny spis do Prahy, protože se obával možné podjatosti. O tom, že se kauza vrací zpět na jih Čech, řekla předsedkyně senátu českobudějovického soudu Olga Smrčková.

„Vím z trestní kanceláře, že spis přišel zpátky k nám. Ale bližší informace, proč takto vrchní soud rozhodl, zatím neznám. Teprve se budu spisem zabývat,“ řekla Smrčková. Možná podjatost českobudějovického soudu vycházela z faktu, že členem senátu je i bývalý primátor Miroslav Tetter. Soud jej chce vyslechnout v případu jako svědka.

Vinu popírá

Thoma od začátku vinu popírá. Policie už kvůli tomuto případu primátora v minulosti jednou obvinila ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Plzeňské státní zastupitelství začalo případ řešit předloni, ale v prosinci 2012 primátorovo stíhání zastavilo. Policie se však loni k vyšetřování vrátila a státní zastupitelství tehdy podalo návrh na obžalobu Thomy.

Podstatou stíhání byla skutečnost, že primátor podle policie jako úřední osoba neoprávněně uzavřel dodatek ke smlouvě o dodávce počítačového zařízení a vybavení se společností BitServis.