Kauza SFŽP: Kvůli úplatkářství je stíhán bývalý poradce exministra Drobila

Martin Knetig

Martin Knetig

Policie obvinila Martina Knetiga, bývalého poradce exministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS), z nepřímého úplatkářství. Údajně se ho dopustil při zadávání veřejných zakázek na Státním fondu životního prostředí (SFŽP).

Kauzou se původně začalo zabývat Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 4 na základě trestního oznámení, které podal odvolaný šéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek. Kriminalisté v případu zahájili trestní řízení pro podezření z pletich při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži.

Prověřují tendr na poradenskou firmu v hodnotě 80 milionů korun. Zatím případ neuzavřeli. Knetigovo stíhání žalobci z kauzy vyloučili kvůli místu spáchání údajného trestného činu.

Teď obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 začalo Knetiga stíhat kvůli podezření z nepřímého úplatkářství v souvislosti s ukládáním peněz v bankách. V případě odsouzení mu hrozí až tříleté vězení.

„Nevím, za jaký čin byl konkrétně obviněn z nepřímého úplatkářství, takže nemohu posoudit, co se na SFŽP nezákonného stalo,“ reagoval na informaci o Knetigově stíhání exministr Drobil.

Michálek loni v prosinci upozornil na údajnou korupci na SFŽP prostřednictvím tajných nahrávek. Knetig na nich popisuje, jak se dostat k penězům na financování další kariéry svého šéfa a ODS. Michálek pak řekl o svých podezřeních ministrovi i s tím, že si rozmluvy nahrál. Drobil ho údajně požádal, aby záznamy zničil, a na oplátku mu nabídl místo svého náměstka.

Drobil se kvůli aféře od Knetiga distancoval. Tvrdil, že poradce nejednal na základě jeho instrukcí. Drobil také odvolal Michálka kvůli tomu, že rozhovory nahrával a záznamy pustil do médií.

Případ podplácení Michálka ze strany Drobila policie v půlce června odložila. Následně se však dostala do sporu se státním zastupitelstvím o to, zda jednala či nejednala na jeho pokyn. Odložení zkontroluje Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ).