Kauza Tatra: žalobce navrhl Bartákovi až osm let vězení

U Městského soudu v Praze pokračovalo hlavní líčení v případu údajné korupce při nákupu vozů Tatra pro českou armádu.

U Městského soudu v Praze pokračovalo hlavní líčení v případu údajné korupce při nákupu vozů Tatra pro českou armádu. Zdroj: CTK

U pražského městského soudu v těchto dnech vrcholí proces s exministrem obrany Martinem Bartákem a zbrojařem Michalem Smržem v korupční kauze nákupu vozů Tatra pro armádu. Žalobce dnes navrhl pro Bartáka nepodmíněný trest v horní třetině sazby, která činí dva až osm let vězení, zatímco zbrojař Smrž si má odpykat pět nebo šest let. Bartáka se zároveň zastala jeho někdejší nadřízená na obraně Vlasta Parkanová. U soudu popřela, že by armádní zakázku ovlivňoval.

Barták je obžalován z přijímání úplatku, Smrž z pokusu o podvod. Oba vinu odmítají, rozsudek vyslechnou ve středu dopoledne. Žalobce Dušan Táborský věří, že by oba muži měli zaplatit přiměřenou pokutu. Pro Bartáka navíc požaduje i desetiletý trest zákazu činnosti ve vedoucích funkcích státní správy.

Podle žalobce chtěli muži od představitelů Tatry úplatky za vyřešení problémů se zatěžkávacími zkouškami, které měla firma při dodávce několika stovek terénních aut. „Od počátku bylo zjevné personální propojení obou obžalovaných,“ upozornil Táborský s tím, že v minulosti byli na společné dovolené na Mauriciu.

Advokát obou obžalovaných Josef Monsport zpochybnil předložené důkazy i způsob vedení trestního řízení. Soud nakonec musel jeho obsáhlou závěrečnou řeč přerušit do středy. Lze očekávat, že právník bude pro své klienty požadovat úplné zproštění viny.

Barták na Parkanovou nijak netlačil

Vlasta Parkanová dnes připustila, že na ministerstvu obrany bylo „velmi náročné orientovat se ve všech peripetiích“. Do funkce nastoupila až poté, co smlouvu o nákupu tatrovek podepsal její předchůdce Jiří Šedivý. „Vstoupila jsem do vlaku, který již byl notně rozjetý,“ konstatovala.

Zároveň prohlásila, že proti ní byl v souvislosti s tatrovkami rozpoután mediální humbuk, který připisuje tomu, že byla ženou a navíc zástupkyní pouze malé politické strany. Z vlády ani z bezpečnostního výboru prý na ni ale kvůli zakázce nikdo jmenovitě netlačil, a totéž se týká i jejího tehdejšího náměstka Bartáka. „Nemám jedinou vzpomínku na to, že by se pan Barták v tomto směru nějak profiloval,“ řekla exministryně.

Bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová vystoupila jako svědkyně před soudem v korupční kauze nákupu vozů Tatra pro armádu.Bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová vystoupila jako svědkyně před soudem v korupční kauze nákupu vozů Tatra pro armádu. | ctkVlasta Parkanová u soudu popsala Martina Bartáka jako člověka s vysokou inteligencí a vysokým pracovním nasazením (foto: ČTK).

Naopak žalobce Táborský tvrdí, že Barták se snažil ze své tehdejší pozice prvního náměstka ministryně obrany Parkanové ovlivňovat průběh zakázky. V únoru 2008 prý při návštěvě USA, kam odjel jako člen delegace tehdejšího premiéra Mirka Topolánka, neúspěšně požadoval po šéfovi dozorčí rady Tatry Williamu Cabanissovi úplatek pět milionů dolarů. Penězi si firma měla zajistit hladký průběh zakázek vypisovaných ministerstvem obrany.

Někdejší velvyslanec USA v Česku Cabaniss i bývalý manažer automobilky Duncan Sellars před soudem již dříve uvedli, že Barták si Cabanissovi řekl o úplatek. Jejich výpovědi jsou podle Táborského přímými usvědčujícími důkazy.

Majitel zbrojařské firmy MPI Group Smrž se údajně zase snažil vylákat z představitelů Tatry peníze tím, že před nimi předstíral vliv na představitele českého ministerstva obrany i vlády. Sliboval prý například zajištění osobního setkání s premiérem, a to nejprve za 100 milionů korun, později za 20 milionů. Tehdejší šéf Tatry Ronald Adams si jednu ze schůzek se Smržem nahrál. Nahrávka, která však není příliš zřetelná, patří ke klíčovým důkazům v kauze.

Zpráva FBI: Úplatek za tatrovky měl jít Topolánkovi