Kladno posílá hloubkový audit na Jágrův klub

Jaromír Jágr

Jaromír Jágr Zdroj: Profimedia.cz

Zastupitelstvo města Kladna se rozhodlo provést hloubkový audit ve společnosti Hokej Kladno s.r.o., jejímž majoritním vlastníkem se 70 procenty je hokejista Jaromír Jágr. Problémem je smlouva mezi městem a Jágrovou společností i to, že faktury vystavovala klubu společnost Jágr Team, která stejně jako klub patří Jágrovi. A ještě za přemrštěné ceny.

„Chceme, aby byla udělána hloubková kontrola. Pokud by pak byl potřeba udělat audit, uděláme audit,“ řekl primátor Kladna Milan Volf (Volba pro Kladno).

Město Kladno, které vlastní 30procentní podíl ve společnosti Hokej Kladno, přispívalo ročně 15 miliony korun na provoz stadionu, dalších sedm milionů ročně dávalo na činnost mládeže a osm milionů pak na provoz bývalého extraligového a nyní prvoligového mužstva.

Mezi nesrovnalostmi, které kontrolní skupina kladenského magistrátu za roky 2013 až 2014 objevila, je Společenská smlouva firmy Hokej Kladno. Zatímco zastupitelstvo schválilo, že má valná hromada rozhodovat 90 procenty hlasů, podle smlouvy, která je založena v obchodním rejstříku, to je dvoutřetinovou většinou, čímž by město ztratilo možnost účinně hlasovat.

Propojené dotace

Ani při kontrole dotací nebylo všechno průhledné. Klub předložil faktury od společnosti Jágr Team v celkové výši přes 11 milionů korun, ačkoliv ze smlouvy mezi klubem a městem vyplývá, že „město neposkytne dotaci, nebo má nárok na vrácení když zjistí, že příjemce je personálně nebo finančně propojen s osobou, která klubu plní zakázky.

V tom případě by tedy Jágr přefakturovával sám sobě, protože podle zprávy kontrolní skupiny magistrátu je 100procentním vlastníkem i společnost Jádr Team.

Ani v cenách se společnost Jágr Team nijak nešidila. Vždy se ve fakturách držela nad nejvyšším průměrem, který ve sledovaném období evidoval cenový srovnávač Heureka.cz. Pokud například minimální cena profesionální hokejky na českém trhu v září 2014 byla podle srovnávače 3749 korun a průměr 4531 korun, Jágr Team klubu účtoval 4550 korun.

Srovnání cen hokejek na trhu a účtované společností Jágr Team

Vývoj cen profi hokejek v roce 2014Vývoj cen profi hokejek v roce 2014 | Magistrat mesta KladnaPoznámka: Červený křížek označuje datum a částku v Kč, kdy a za kterou fakturovala společnost Jágr Team, s.r.o.

Zdroj: Zpráva kontrolní skupiny kladenského magistrátu

Otakar Černý, který byl do loňského podzimu jednatelem klubu, dnes na jednání zastupitelstva uvedl, že zjištěné nesrovnalosti považuje za zavádějící.

Černý na jednání zastupitelstva uvedl, že vedení klubu nemělo možnost se v aktuální kontrolní zprávě obhájit. „Jágr předražené zboží kladenským hokejistům neprodával. Internetové srovnávací servery nejde považovat za oficiální ukazatel,“ řekl.

Jaromír Jágr starší už dříve uvedl, že pojetí Společenské smlouvy bylo jasné ze smlouvy z roku 2011. V ní podle něj je, že když se do 31. prosince 2014 nesejde valná hromada, tak se rozhodování mění na dvoutřetinovou většinu.

Mluvčí hokejového klubu Vít Heral řekl, že město má jako minoritní vlastník na kontrolu právo. „Trváme na tom, že jsme se ničeho špatného nedopustili,“ dodal Heral.

Kladenští zastupitelé na základě zjištění kontrolní skupiny už letos v červnu schválili pozastavení milionových dotací pro hokejový klub.

„Je to nepříjemná situace a pro klub kritický výpadek v rozpočtu, který může už příští měsíc ohrozit chod našich mládežnických oddílů,“ řekl dnes Heral. Podle něj je v této situaci komplikované mimo jiné sestavit kádr, který má bojovat o postup do extraligy.