Klasnová opouští post místopředsedkyně sněmovny. Odmítá kupčení s poslanci

"Zkušenosti z byznysu určitě nejsou k zahození," říká Kateřina Klasnová.

"Zkušenosti z byznysu určitě nejsou k zahození," říká Kateřina Klasnová. Zdroj: E15, Robert Zlatohlavek

Místopředsedkyně Věcí veřejných Kateřina Klasnová se rozhodla rezignovat na funkci místopředsedkyně Poslanecké sněmovny. "Osobně po odchodu Věcí veřejných z vládní koalice nevidím důvod být zavázána postem místopředsedkyně sněmovny," vysvětlila své rozhodnutí. Odchod z funkce už oznámila šéfce dolní parlamentní komory Miroslavě Němcové.

Uvedla, že odmítá „kupčení“ s funkcemi, které nastalo po rozštěpení VV při jednáních o další podpoře nynější vlády. „Tuhle hru rozehrála Karolína Peake, politicky to bylo velmi neprozíravé a teď jsme svědky kupčení s poslanci,“ uvedla Klasnová.

Poslance VV podle ní kromě členů platformy Karolíny Peake obvolávali i poslanci jiné koaliční strany a sám premiér Petr Nečas. „Hon na přeběhlíky je v přímém rozporu s koaliční smlouvou. Přemlouvání poslanců je zcela bezprecedentní,“ dodala Klasnová.

Policie chce stíhat poslance Chaloupku

Situaci kolem jmen podporujících nově vznikající politické uskupení Karolíny Peake, zamotala také policie. Ta dnes totiž požádala Poslaneckou sněmovnu o to, aby vydala k trestnímu stíhání poslance Věcí veřejných Otto Chaloupku. Chce ho stíhat pro podezření z přijetí úplatku. Právě Chaloupka je jedním z nerozhodnutých poslanců VV, o jehož hlas se chtěla Peake ucházet. I přesto má už prý Peake k dispozici dostatek poslanců, aby zajistila bezpečnou podporu vládě.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík označil rozhodnutí Klasnové za nesrozumitelné. „Vůbec jsem to nečekal,“ sdělil pro Českou televizi Gazdík. „I sociální demokraté, byť nejsou členy vládní koalice, také mají svého místopředsedu sněmovny. Pokud má Kateřina Klasnová k tomuto kroku své osobní důvody, tak má na rezignaci právo,“ dodal.

Šéf poslanců za TOP 09 připustil, že je stále ve hře rozpuštění sněmovny. TOP 09 nepodmiňuje přetrvání vlády, aby vznikl nový poslanecký klub pod vedením Karolíny Peake. „My chceme hlavně stabilitu vlády, aby bylo možné dokončit reformy,“ uzavřel Gazdík.

Klasnová: Včerejší dohoda neznamená nic

, o které po jednání koaličních lídrů informoval premiér Nečas. Podle dohody by i po vypovězení koaliční spolupráce k pátku 27. dubna strany dál prosazovali ve sněmovně dohody na rozpočtových škrtech vzniklé do 11. dubna. „Včerejší dohoda v tuto chvíli neznamená nic,“ prohlásila Klasnová. Ještě před svým vystoupením vzkázala prostřednictvím stranického webu véčkarům - „Nenechte se zmást výstupy a tvrzeními v médiích, která jsou manipulativní a nepravdivá.“

Nečas prý pouze učinil nabídku, o které budou vrcholné orgány jednotlivých stran jednat dnes. Grémium VV se sejde dnes večer.