Klaus pochválil policii za nekompromisní zatčení Ratha

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: CTK

Je dobře, že policie v případu hejtmana Davida Ratha (ČSSD) nekompromisně konala, jeho kauza ale velmi poškozuje českou politiku a důvěru občanů v ní i obraz země v zahraničí, řekl prezident Václav Klaus.

„Pokud je všechno tak, jak se z médií dozvídám, tak pak je velmi dobře, že naše policie tak rezolutně a nekompromisně koná, jak nám to předvedla,“ uvedl Klaus. „Určitě bychom si jako občané této země nic lepšího nemohli přát,“ řekl Klaus, který se v Praze účastnil vědecké rady Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické.

Prezident dodal, že každá taková kauza nesmírně poškozuje českou politiku a důvěru v politický systém. „Mám strach, že to samozřejmě bude zaznamenáno nejen u nás doma, ale i v našem okolí. V každém případě je to pro nás velké neštěstí,“ prohlásil.

Podle Klause by nebylo dobré, kdyby se do případu pletli politici. Věc by podle něj měli řešit vyšetřovatelé a soud. Klaus se také vyjádřil k Rathovým slovním výpadům, které proti němu politik v minulosti měl. „Je dostatečně známo, že pan poslanec Rath patřil k těm lidem, kteří se o mě celá léta dost nevybíravě otírali, jestli to mohu takto nazvat. Ale já si v této chvíli cokoli podobného odpustím,“ řekl.

Korupční kauza významného poslance opoziční ČSSD Davida Ratha šokovala premiéra Petra Nečase (ODS) šokující i proto, co ČSSD a Rath sám o korupci donedávna hlásali například v Poslanecké sněmovně. Premiér věří, že policie „závažný případ“ dovede do konce a kauza se ukáže jako osobní selhání jednotlivce, které „nehodí špínu“ na celou politickou scénu.

„Bylo by nesmírně špatné, kdyby vznikl dojem, že jako Rath jsou všichni politici. Myslím, že již ze způsobu vyjadřování je zjevné, že někteří z nás nejsou Rathové a i v těchto věcech nejsme jako on,“ prohlásil předseda vlády a ODS.

Podle předsedy VV a někdejšího ministra vnitra Radka Johna v případu nešlo o selhání jednotlivce, ale spíše o organizovanou skupinu. „Informace, které se objevují o její organizovanosti a propracovanosti, nás utvrzují v přesvědčení, že tato cizopasná skupina nemohla být při parazitování na veřejných prostředcích osamocena a dlouhodobě existovat bez přinejmenším tolerance vlivných,“ řekl John novinářům. Je podle něj třeba sledovat, v jakém zájmu skupina kolem hejtmana Ratha konala.