Klaus přijal Kocourkovu demisi, Nečas jméno nového ministra neřekl

Václav Klaus, Petr Nečas

Václav Klaus, Petr Nečas Zdroj: ctk

Prezident Václav Klaus přijal demisi ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka (ODS). Po schůzce s hlavou státu to oznámil premiér Petr Nečas (ODS). Jméno Kocourkova nástupce ale zatím neoznámil. Nového ministra chce prý vybrat nejpozději příští týden. Kocourek se rozhodl odejít z vlády ve středu kvůli aféře kolem podezřelého obchodu s 16 miliony korun, které skončily na účtu jeho matky.

„Samozřejmě jsme se bavili i o tom, co dále s tímto ministerstvem, ale žádná konkrétní jména v tuto chvíli nejsou na stole, respektive není důvod o nich blíže spekulovat. Svou představu samozřejmě mám, ale nevidím důvod ji nyní říkat. Jsem přesvědčený, že není důvod to nějak zbytečně protahovat, čili já bych to řešení viděl nejpozději příští týden,“ řekl Nečas. Schůzka s prezidentem trvala asi 45 minut.

Premiér dodal, že rozhodnutí o novém ministrovi je jeho odpovědnost, přirozenou součástí jmenovacího procesu ale podle něho je i to, že věc konzultuje se spolustraníky z ODS.

Jako nejvážnější adept, který by mohl obsadit Kocourkovo místo se zatím zdá být ekonomický expert ODS Michal Doktor, který už s Nečasem o vládním angažmá mluvil. „S panem premiérem jsme probrali vše, co je potřebné vyhodnotit, a ta rozvaha je tím uzavřena, ta volba už je jenom na panu premiérovi a já to naprosto respektuji,“ řekl minulý týden Doktor. Dalšími kandidáty na uvolněný post jsou například Martin Říman nebo Zbyněk Stanjura.

„Mluvím s řadou lidí, ale nevidím důvod teď nějak specifikovat, s kým jsem jednal,“ odpověděl na dotaz, zda již hovořil se všemi kandidáty.