Klaus Řeky z lenosti neobviňuje. I Češi podle něj mají co dohánět

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: mediafax

Prezident Václav Klaus by si prý nikdy nikomu nedovolil vytýkat, že málo pracuje. „Nekritizoval jsem Řeky. Naopak si myslím, že jsou v tom trochu nevinně, protože do eurozóny nevstoupili svým jednostranným rozhodnutím," hájí se Václav Klaus v rozhovoru pro Lidové noviny (LN) proti nedávné kritice řeckého premiéra Jorgose Papandrea. Ten odsoudil Klausův výrok o Řecích jako o líných pijácích ouza. Podle Klause řeckému premiérovi jeho výrok špatně přeložili.

„Nikdy bych si netroufl říci, že Řekové pracují málo a Češi nebo někdo jiný hodně… a to nejen ze zdvořilosti – spíše proto, že Řecko moc neznám a že o naší vlastní výkonnosti až zas tak moc vysoké mínění nemám,“ řekl Klaus.

Přesto bylo podle českého prezidenta rychlé přijetí Řecka do Evropské unie chybou. „…při každé úrovni ekonomické výkonnosti není možné vstoupit do měnové unie s Německem, které má ekonomickou výkonnost relativně velmi vysokou,“ zdůvodnil svůj názor v LN prezident.

Z případu Řecka by se podle Klause mělo poučit i Česko, aby nedopadlo stejně jako ekonomickými problémy zmítaná země, která je nyní podle českého prezidenta závislá na milosrdenství bohatších zemí EU.

„Můj nesouhlas se vstupem Česka do eurozóny, resp. s opuštěním koruny a přijetím eura, vychází z toho, že jsem přesvědčen, že nemáme takovou ekonomickou výkonnost jako Německo a že nepracujeme tak tvrdě jako lidé v této zemi,“ shrnul Klaus.

Čtete rádi E15.cz? Nominujte nás v anketě v kategorii zpravodajství.