Koalice mění lustrační zákon. Nově se má vztahovat jen na úředníky

Zleva předseda hnutí ANO Andrej Babiš, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Zleva předseda hnutí ANO Andrej Babiš, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Zdroj: ctk

Celková novela služebního zákona přinese změnu lustračního zákona. Nově se bude vztahovat výlučně na místa představených, tedy vedoucích úředníků. Nikoli členů vlády. Počítá s tím novela, kterou do sněmovny ve čtvrtek předložili Roman Sklenák z ČSSD, Jaroslav Faltýnek z ANO a lidovec Jiří Junek.

Lustrace budily pozornost při jmenování nynější vlády ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL. Šéf ANO a nynější ministr financí Andrej Babiš totiž nepředložil lustrační osvědčení.

Opozice tehdy poukazovala na to, že kabinet porušuje pravidla už při svém vzniku. Prezident Miloš Zeman podmínil Babišovo jmenování tím, že Sněmovna v prvním kole novelu služebního zákona podpoří. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) následně dostal za Babišovo navržení do funkce bez lustrace desetitisícovou pokutu od radnice Prahy 1. Magistrát ji ale zrušil.

Babiš by čisté lustrační osvědčení s největší pravděpodobností nedostal, byl veden jako spolupracovník komunistické Státní bezpečnosti (StB). Na Slovensku se kvůli tomu soudí s tamním Ústavem paměti národa. Bratislavský soud ve čtvrtek nepravomocně rozhodl, že Babiš je ve svazcích neoprávněně.

Lustrační zákon se podle dnešního vyjádření ministra pro legislativu Jiřího Dienstbiera (ČSSD) nevztahuje na členy vlády ani nyní. Debaty se prý vedou o tom, zda musí mít negativní lustrační osvědčení ministr, když je pověřen řízením ministerstva. Neúčinný služební zákon z roku 2002 uvádí, že nikoli, stejně tomu bude po nabytí účinnosti jeho celkové novely, vyplynulo z Dienstbierova vyjádření.

Změnová norma ovlivní i zákoník práce

Takzvaný změnový zákon je stejně jako novela služebního zákona poslaneckou předlohou. Změnový zákon dává do souladu se služebním zákonem celou řadu dalších norem, hlavně zákony o různých státních úřadech.

Vedle lustračního zákona a zákonů o státních úřadech upravuje změnová norma třeba taky zákoník práce. V intencích služebního zákona v něm zruší smluvní platy. Úředníci, které je nyní mají, budou mít podle služebního zákona nově tarif a příplatky, jejichž úhrn bude odpovídat nynějšímu smluvnímu platu.

Celkovou novelu služebního zákona budou poslanci schvalovat na mimořádné schůzi, která by měla začít v polovině července. Takzvaný změnový zákon by měli projednávat v úvodním kole.