Koalice musí řešit paušály pro živnostníky či VZP

Premiér Petr Nečas a ministr financí Miroslav Kalousek (vlevo) na tiskové konferenci uspořádané 7. listopadu v Praze během schůze Sněmovny. Dolní komora parlamentu v závěrečném čtení schválila vládní daňový balíček. (ČTK)

Premiér Petr Nečas a ministr financí Miroslav Kalousek (vlevo) na tiskové konferenci uspořádané 7. listopadu v Praze během schůze Sněmovny. Dolní komora parlamentu v závěrečném čtení schválila vládní daňový balíček. (ČTK) Zdroj: CTK

Revize vládního programového prohlášení teprve začíná a na obzoru už jsou první spory. Například ODS je proti návrhu dvou menších stran TOP 09 a LIDEM, aby pro politiky a úředníky platily přísnější sankce v případě, že se ocitnou ve střetu zájmů.

Ostré diskuze se rovněž povedou kolem paušálů pro živnostníky, jejichž současnou podobu dlouhodobě kritizuje ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Dalším tématem je zvýšení konkurence mezi zdravotními pojišťovnami, tedy omezení monopolního postavení VZP.

„Zákon o střetu zájmů je naprosto bezzubý,“ shodují se zástupci dvou menších koaličních stran.

Dalším ožehavým tématem jsou výdajové paušály pro živnostníky. Podle dostupných informací by se ale neměly výrazně snižovat, protože ODS je kategoricky proti. Strana by údajně byla ochotna jednat o kompromisu, aby výhodu odepisovat si paušály z daní měli jen podnikatelé, jejichž obrat nepřesahuje pět milionů korun ročně. Ostatním by se paušály zřejmě mírně omezily.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) zase plánuje prosadit možnost nižších odvodů z hrubé mzdy na zdravotní pojištění. Opatření by zamíchalo kartami na trhu, protože pojišťovny, které by s takovou nabídkou přišly, by mnohem snáze „přetáhly“ konkurenci její klienty. Podmínkou by ale bylo, že plátci nižších odvodů by si museli na některé zákroky buď připlácet, anebo je plně hradit ze svého.

Kromě těchto konkrétních návrhů má koalice jednat především o prorůstových opatřeních na oživení ekonomiky a některých restech, jako je například zákon o financování politických stran. Hlavní prioritou občanských demokratů pak bude tlak na efektivitu státní správy, rušení agend a celkové zeštíhlení úřadů. Například druhý muž ODS Martin Kuba v této souvislosti plánuje zásadní změny v chodu Správy státních hmotných rezerv, která podle něj funguje netransparentně a zbytečně utrácí.

Lídři vládní koalice se na úterním jednání dohodli, že novou koaliční smlouvu podepíší do konce roku, nejlépe už do Vánoc. Vedle tohoto dokumentu budou projednávat také personální změny v čele některých ministerstev.

Vláda si schválila návrh rozpočtu

Koaliční kabinet Petra Nečase včera schválil návrh rozpočtu na příští rok se schodkem 100 miliard korun. Aktualizovaný návrh rozpočtu předložený ministerstvem financí po nedávném úspěšném schválení vládního balíčku daňových změn má proti původnímu návrhu výdaje a příjmy o 4,1 miliardy nižší. „Vláda návrh schválila jednomyslně,“ uvedl premiér.
Podle něj je vláda ochotna v rámci projednávání v Poslanecké sněmovně jednat o zásadní změně jen u příspěvků na obnovitelné zdroje energie. Prvním čtením nového návrhu státního rozpočtu na příští rok se bude sněmovna zabývat příští středu.