Koalice protlačila návrh na půlbilionový schodek do druhého čtení

Zleva ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně Alena Schillerová (za ANO) na mimořádné schůzi Sněmovny 23. června 2020

Zleva ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně Alena Schillerová (za ANO) na mimořádné schůzi Sněmovny 23. června 2020 Zdroj: ČTK / Šulová Kateřina

Miroslav Kalousek vyčetl vládě ve Sněmovně, že neví, kam chce směřovat peníze z navrhovaného schodku rozpočtu (23. 6. 2020)
Zleva ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a premiér Andrej Babiš (ANO) na mimořádné schůzi Sněmovny 23. června 2020
3
Fotogalerie

Vládní návrh na zvýšení letošního schodku státního rozpočtu na 500 miliard korun propustila sněmovna po pěti hodinách debaty do druhého čtení. Předloha odolala opozičnímu návrhu na vrácení vládě k přepracování. Nyní ho dostane k projednání rozpočtový výbor. 

Ve druhém čtení budou mít poslanci možnost přednášet své pozměňovací návrhy. Závěrečné schvalování se očekává v první polovině července.

Vláda kvůli ekonomickým dopadům epidemie koronaviru a opatřením proti ní přišla s návrhem na zvýšení schodku už potřetí. Původně schválený schodek 40 miliard se postupně zvýšil nejprve na 200 miliard, poté na 300 miliard a nyní má být 500 miliard. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) doufá v to, že tato změna rozpočtu je už poslední.

Většina opozice návrh kritizovala. Vytýkala vládě hlavně to, že neuvedla přesně, na co chce dodatečně získané peníze využít, nebo že se nepokouší o úspory. Premiér Andrej Babiš (ANO) předložil jako poslanec pozměňovací návrh, který rozdělení peněz upřesňuje.

„Ten schodek 500 miliard je nutné vnímat optikou toho, co všechno státní rozpočet sanuje,“ zdůraznila Schillerová. Jde například o zvýšené výdaje ve zdravotnictví, propad příjmů státního rozpočtu, pomoc zaměstnavatelům v regionech, podporu zaměstnanosti a spotřebu v regionech. Podle ní se to projeví i na vyšších příjmech z daní v rámci jejich rozpočtového určení.

Rozpočet podpořila bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Řekla, že díky vládě a rychlé reakci Parlamentu není 350 tisíc lidí bez práce a můžou nadále živit svoji rodinu. „My jsme ochotni diskutovat v druhém a třetím čtení o výši 500 miliard schodku. Ale předem chci říci, že nebudou-li vyslyšeny naše pozměňovací návrhy, nebude-li například přidáno zdravotním sestrám v sociálních oblastech, potom naši podporu nečekejte,“ řekl poslanec KSČM Stanislav Grospič.

Předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek neúspěšně navrhoval, aby sněmovna vládě vrátila rozpočet s doporučením snížit výdaje a schodek o 80 miliard korun a doplnit do materiálu makroekonomický rámec.