Koalice ve většině měst ještě nevznikly

volby

volby Zdroj: ctk

Týden po komunálních volbách se strany dohodly na spolupráci pouze ve většině okresních měst Středočeského a Královéhradeckého kraje. A na jihu Moravy v Brně. V ostatních regionech je situace nepřehledná, například na Vysočině je z velkých radnic uzavřena koalice pouze v Havlíčkově Brodě a na Zlínsku v Kroměříži.

Ve středních Čechách zklamal výsledek hlavně ČSSD, ztratila také ODS. Obě strany opouštějí vedení Kladna a Příbrami, kde je vedle místních uskupení vystřídají ANO či TOP 09, končí i na mělnické radnici. Socialisté naopak uhájili pozice v Nymburku a modří v Mladé Boleslavi, kde by měl zůstat primátorem Raduan Nwelati. Měnit se nebude ani vedení Kolína v čele se starostou Vítem Rakušanem.

Na Plzeňsku není zatím napevno dohodnutá spolupráce ani v jednom z okresních měst. Nejsložitější situace nastává v samotné Plzni, kde není jasné, které dvě ze tří nejsilnějších stran se dohodnou. Po deseti mandátech tam shodně získaly ANO, ČSSD a ODS.

Téměř stejné je to v Českých Budějovicích. Zdálo se, že se domluví ANO, ČSSD a KDU-ČSL, ale lidovci místo jednoho místa v radě žádali dvě.

Brno čeká na podpis smlouvy
V moravské metropoli se koncem minulého týdne dohodlo vítězné ANO s hnutím Žít Brno, KDU-ČSL a Stranou zelených. Primátorem bude lídr ANO Petr Vokřál. Finální koaliční smlouvu podepíšou zástupci do konce října. Čtyřkoalice má 31 mandátů, což je nadpoloviční většina v 55členném zastupitelstvu. Brno dosud vedli sociální a občanští demokraté v čele s primátorem Romanem Onderkou (ČSSD), který po osmi letech ve funkci skončí.

Jen zvolna se rodí koalice v největších městech Karlovarska. Voliči totiž poslali do zastupitelstev větší počet stran s méně mandáty. Zřejmě nejdéle jsou v krajském městě, kde se předběžně dohodly vítězná Karlovarská občanská alternativa, ANO a Karlovaráci.

Jediným z pěti statutárních měst v Ústeckém kraji, kde už mají novou koalici, je Chomutov. Povede ho PRO! Chomutov, ANO a KSČM. V dalších městech na severu Čech včetně Liberce a Jablonce nad Nisou bude třeba na výsledek počkat.
O poznání lépe je na tom Královéhradecko, sedm z deseti největších měst už tam zná příští vedení. Oproti tomu na Pardubicku je dohodnuta koalice jen v Ústí nad Orlicí.

Z pěti statutárních měst Moravskoslezského kraje je o koalicích rozhodnuto v Havířově, kde povládne KSČM s ANO a Hnutím pro Havířov a také v Karviné. Na radnici tam usednou sociální demokraté a komunisté.

V Olomouci bude vládnout ČSSD, ODS, KDU-ČSL společně s TOP 09, které vyšachovaly vítězné ANO.

Odsouzený a poté osvobozený exprimátor Kladna vyhrál volby