Koalici v Olomouckém kraji vytvoří ANO, ČSSD a ODS

Představitelé hnutí ANO Jaroslav Faltýnek (vlevo) a Oto Košta, který by se měl stát hejtmanem Olomouckého kraje

Představitelé hnutí ANO Jaroslav Faltýnek (vlevo) a Oto Košta, který by se měl stát hejtmanem Olomouckého kraje Zdroj: čtk

Složení rady Olomouckého kraje podle koaliční smlouvy
2
Fotogalerie

Vítězné ANO s ČSSD a ODS podepsalo koaliční smlouvu v Olomouckém kraji. Novým hejtmanem bude lídr ANO Oto Košta. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu bude mít nová koalice příští čtyři roky většinu 30 hlasů. V předchozím volebním období v Olomouckém kraji vládla ČSSD s KSČM a hejtmanská funkce připadla Jiřímu Rozbořilovi (ČSSD).

Hnutí ANO podle koaliční smlouvy v jedenáctičlenné krajské radě připadne šest míst, tři obsadí ČSSD a dva zástupce má ODS. Prvním náměstkem bude lídr ČSSD a poslanec Jiří Zemánek, druhým Jan Zahradníček z ANO a třetím lídr ODS Dalibor Horák. Počet náměstků hejtmana se zvýší z dosavadních šesti na sedm.

Nové zastupitelstvo Olomouckého kraje by se mělo poprvé sejít v pátek 4. listopadu. Programové prohlášení chce mít krajská rada připravené v lednu. "Vzniklý dokument (koaliční smlouva) je kompromisem a maximem možného. Jsem přesvědčen, že koalice bude stabilní. Smlouva dává dobrý základ pro to, aby byla pevná a dlouhodobá. Aby to nebyl krátkodobý projekt," uvedl Košta

Z pozice nového hejtmana se chce Košta zasadit hlavně o to, aby Olomoucký kraj lépe čerpal evropské dotace. Samosprávy podle něj často netuší, jaké v této oblasti mají možnosti. "Musíme ustavit tým, který tomu rozumí a je fundovaný, " řekl Košta.

Podle koaliční smlouvy bude mít ANO ve vedení Olomouckého kraje na starost dopravu, životní prostředí, sport, kulturu a volný čas a jeho hejtman sociální oblast, krizové řízení a cestovní ruch. ČSSD kromě financí připadlo i školství a regionální rozvoj a ODS zdravotnictví.



Horák řekl, že ODS se podařilo do uzavřené dohody jako jednu z priorit zařadit podporu malého a středního podnikání. Připustil, že v ODS nebyl na spolupráci s ANO a ČSSD jednotný názor. "Klub zastupitelů nakonec po zvažování pro a proti doporučil regionální radě přijmout podmínky, které byly dohodnuty. Regionální rada toto schválila. Samozřejmě nás čeká hluboká diskuse v členské základně a reflexe toho všeho, co se odehrálo a odehrává," řekl ČTK.

Zemánek zatím není rozhodnutý, zda a kdy se vzdá poslanckého mandátu, protože hodlá dokončit práci v rozpočtovém výboru Sněmovny, kde má na starost podvýbor zaměřený na proudění dotací EU do regionů. "Je faktem, že moje profilace v Poslanecké sněmovně, to znamená rozpočtový výbor, koresponduje s tím, co budu dělat na kraji," uvedl Zemánek. Míní, že z pozice člena rozpočtového výboru může být kraji prospěšný.

Na spolupráci se krátce po volbách dohodly ANO s ČSSD. Jejich zástupci poté jednali s ODS a také s KDU-ČSL, která je součástí Koalice pro Olomoucký kraj. ANO s ČSSD nakonec daly přednost ODS. Vyjednávači stran jednání uzavřeli v závěru minulého týdne, přes víkend návrh smlouvy projednaly stranické orgány.

V novém zastupitelstvu Olomouckého kraje má ANO 16 křesel, druhá ČSSD devět a KSČM sedm. Koalice pro Olomoucký kraj bude mít sedm mandátů. Šesti zastupiteli bude disponovat hnutí Starostové pro Olomoucký kraj. Po pěti křeslech získaly ODS a koalice SPD-SPO.

Složení rady Olomouckého kraje podle koaliční smlouvySložení rady Olomouckého kraje podle koaliční smlouvy|čtk