Komunistů je čím dál tím méně, ročně přicházejí o tři tisíce členů

Vojtěch Filip, předseda KSČM

Vojtěch Filip, předseda KSČM Zdroj: ctk

Počet členů KSČM klesl v loňském roce na 42 994. Podle dokumentů, které dostali účastníci víkendového sjezdu KSČM v Praze, tak od roku 2012 ubylo zhruba 10 tisíc majitelů stranického průkazu. Ročně strana přichází v posledních letech o víc než tři tisíce členů. "Nebudou-li přijata účinná opatření, poklesne stranická základna během dalších pěti let na cca 20 až 25 tisíc členů," uvádí dokument. Stav členské základny označuje za neuspokojivý, východisko vidí v širším získávání mladých.

V roce 2008 platilo stranické příspěvky k 72 tisíc členů KSČM. Komunisté jsou přesto v Česku stále stranou s nejsilnější členskou základnou. Druhou nejpočetnější základnu mají taktéž tradiční lidovci - v roce 2014 jich bylo 27 878.

Přijímání nových členů popisují autoři dokumentu jako složité. „U některých příchozích přetrvávají obavy ze ztráty zaměstnání, nechuť angažovat se v politických stranách a přiznat si musíme i problémy v soužití mladých se staršími členy strany,“ konstatovali.

Počty členů KSČM v jednotlivých letech:Počty členů KSČMPočty členů KSČM | KSCM

Předseda KSČM Vojtěch Filip dnes delegátům sjezdu řekl, že do strany přicházejí mladí lidé. Podle jeho názoru by měli být voleni do funkcí na všech úrovních. Strana podle něj nevymírá, jak tvrdí odpůrci komunistů. Jako příčiny poklesu členské základny nicméně autoři dokumentu postupně jmenují: přirozený úbytek, nezájem zapojit se do činnosti strany, nedaří se přivést ani rodinné příslušníky současných straníků. Výčet obsahuje také nedostatečnou informovanost prostřednictvím propagačních materiálů s přesvědčivými fakty a argumenty.

Nové členy chce KSČM hledat v levicově zaměřených spolcích a sdruženích. Soustředit se chce na podporu zájmů mladých - sportu, životního prostředí, pracovních příležitostí. Výrazněji využívat navrhují autoři dokumentu rodinné zázemí.