Konala se schůzka se Zemanem? Zaorálek přináší další svědectví

Statutární místopředseda ČSSD Michal Hašek dál popírá, že se vlivní členové strany sešli s prezidentem Milošem Zemanem před výzvou k odstoupení šéfa Bohuslava Sobotky. Další místopředseda ČSSD Milan Chovanec ale schůzku podle serveru iDnes.cz potvrdil. Sobotkův spojenec, místopředseda Lubomír Zaorálek ale v České televizi řekl, že mu přímý účastní schůzky potvrdil její konání a dodal, že tématemrozhovoru bylo odvolání Sobotky z role hlavního povolebního vyjednávače strany.

Předsednictvo ČSSD v neděli vyzvalo Sobotku k odstoupení kvůli slabému volebnímu výsledku a v čele povolebního vyjednávacího týmu šéfa strany nahradil Hašek. Podle médií a některých politiků ze skupiny Sobotkových příznivců předcházela návrhu na rezignaci předsedy schůzka vlivných členů strany včetně Haška s prezidentem, zatímco se Sobotka účastnil televizní debaty.

„Podle všeho, co už víme, se konala schůzka u prezidenta Zemana. A z toho, co jsme se dověděli, ze střepů, které skládáme dohromady, tam vzešel impulz k tomu, aby byl Sobotka odstraněn z funkce předsedy,“ uvedl Zaorálek. „Dokonce mi jeden účastník sdělil, že na schůzce Zeman mluvil o důvodech, proč musí být Sobotka odstraněn z funkce hlavního vyjednávače za sociální demokracii,“ doplnil. Kdo o schůzce lže, měl by podle něj zvážit odchod z politiky.

Hašek v neděli nejprve v rozhovoru s ČTK popřel, že by se od vyhlášení výsledků voleb s hlavou státu setkal, po jednání předsednictva strany pak ovšem nepřímo potvrdil, že se setkání uskutečnilo. „Já musím říci, že žádný obsah jednání s prezidentem republiky jaksi nebyl předmětem jednání tady těchto usnesení nebo něčeho podobného,“ řekl k jednání předsednictva.

Hašek popírá, Chovanec potvrzuje

Dnes Hašek opět popíral, že se schůzka konala a že byl se Zemanem před nedělním jednáním vedení sociální demokracie vůbec v kontaktu. „To je nějaká fáma,“ komentoval Hašek v rozhovoru pro Českou televizi dotazy na setkání se Zemanem. „V sobotu večer se žádná schůzka s panem prezidentem neuskutečnila,“ doplnil a popřel také, že by mluvil se Zemanem po telefonu nebo jednal se zástupci prezidenta.

Server idnes.cz uvedl, že další z místopředsedů ČSSD Chovanec před dnešním jednáním poslaneckého klubu potvrdil, že se zúčastnil setkání v Lánech. Jiným médiím však Chovanec řekl, že byl sice na schůzku pozván čtyři dny předem, ale nakonec se s prezidentem nesešel. „Nešel jsem na schůzku do Lán v době, kdy bylo po výsledku voleb,“ řekl novinářům. Pozván byl prý jedním z členů vedení strany, ale nechtěl upřesnit kterým.

Haškovi se dnes sice rozpadl tým, který měl bez účasti lídra strany Sobotky jednat o podobě budoucí vlády, šéfem poslaneckého klubu ČSSD byl však zvolen Haškův spojenec Jeroným Tejc. Klub také přijal výzvu, aby se Sobotka jednání o sestavení vlády zúčastnil. O složení nového týmu rozhodne grémium strany ve čtvrtek.

Komentář E15.cz: Socialistické Sarajevo aneb Atentáty se musí umět

Politologové: Na neúspěchu ČSSD se podepsali Zeman a Rusnok