Končí dvojvládí v policii? Lessy prý míří do Bratislavy. Nesmysl, tvrdí Pecina

Petr Lessy

Petr Lessy Zdroj: Straka Martin/Mlada fronta E15

Jeden z policejních prezidentů Petr Lessy chce vyřešit dvojvládí v čele sboru tím, že rezignuje na svou funkci a přijme nabízené místo policejního přidělence v Bratislavě. Informaci přinesl server Respekt.cz. Podle vyjádření ministra vnitra v demisi Martina Peciny je to ale nesmysl. Sám Lessy uvedl, že variant řešení je více, jasněji by mohlo být již příští týden.

Serveru Respekt.cz to prý potvrdilo několik nezávislých zdrojů. Podle nich Petr Lessy v nejbližších dnech oznámí, že končí jako policejní prezident a přijme nabízené místo policejního přidělence ve slovenské metropoli. „Do Bratislavy by měl odejít podle tamních zdrojů v únoru,“ uvedl Respekt.cz.

„Samozřejmě Bratislava je jedno z míst, kam odcházejí vyšší policejní důstojníci,“ připustil Lessy. V úvahu však prý připadá i řada dalších pozic, kam by mohl případně zamířit, třeba post náměstka policejního prezidenta či krajského ředitele.

Co se týče názoru Martina Peciny na přesun Lessyho do Bratislavy, tak ten údajně na dotaz serveru Aktuálně.cz, zda jde o pravdivou informaci, napsal, že je to nesmysl.

Jistotu nemá ani Červíček

Podle Lessyho se nabízí i jiné řešení nynější situace. Třeba, že policii povede ještě někdo třetí než Lessy nebo další současný policejní prezident Martin Červíček. „Žádnou z těchto možností nelze vyloučit stejně jako to, že někdo z nás může skončit v Bratislavě, někdo z nás může skončit ve funkci krajského ředitele, nebo náměstka policejního prezidenta,“ uvedl Lessy.

Červíček totiž zdaleka nemá jisté, že zůstane šéfem sboru. Ministr vnitra v demisi Martin Pecina přezkoumává zákonnost jeho předloňského jmenování do funkce. Pecinova poradní ministerská komise, která by mu měla sdělit své doporučení, jak by měl rozhodnout, se podle ČTK má sejít v pondělí. Do té doby tak s verdikt zřejmě nepadne.

Proč musel Lessy odejít?
Petra Lessyho propustil ze služebního poměru předloni v srpnu tehdejší ministr Jan Kubice poté, co policejního prezidenta obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů. Lessy údajně nechal uniknout do médií negativní informace o náměstkovi krajského policejního ředitelství ve Zlíně Jaroslavu Vaňkovi. Obvodní soud však následně Lessyho zprostil viny, odvolací pražský městský soud pak trestní řízení zcela zastavil s argumentem, že ve stejné věci již bylo rozhodnuto v kázeňském řízení.

Pecina na začátku prosince vrátil do služebního poměru Červíčkova předchůdce ve funkci Lessyho, čímž vzniklo dvojvládí v čele policie. Současný policejní prezident Červíček se funkce odmítl dobrovolně vzdát, takže ministerstvo zahájilo správní řízení, které by mělo rozhodnout, zda bylo jeho jmenování do funkce oprávněné.

Červíček však naznačil, že ministr postupuje proti němu, protože odmítl jeho návrhy na personální změny v policii. Pecina chtěl podle Červíčka odvolat šéfy protikorupční policie a tří krajských ředitelství.