Konec vleklé anabáze? Zbraslav chce novou smlouvu se sportovním centrem

Centrum Třešňovka - Relax Sport Centrum Zbraslav

Centrum Třešňovka - Relax Sport Centrum Zbraslav Zdroj: Centrum Tresnovka

Zbraslavská radnice se rozhodla po letech váhání rázně vyřešit spory s provozovatelem Relax Sport Centra. Majitel sportovní haly na obecním pozemku, jejíž stavba trvá už patnáct let, začal po loňské výpovědi z nájmu jednat s radními o nové podobě vzájemných vztahů.

Nové vedení města schválilo vypovězení nájemní smlouvy společnosti Caldershot Finance hned na svém prvním zasedání v prosinci loňského roku. Podle starostky Zuzany Vejvodové (100pro Zbraslav) ale nešlo o uspěchaný krok. „Bývalý starosta (Aleš Háněl - pozn. red.) už v říjnu vyzval firmu Caldershot Finance k jednání, není to žádný blesk z čistého nebe, “ řekla.

Když se Zbraslav nedočkala reakce, rozhodla se po letech neúspěšného vyjednávání městského nájemné pozemku ukončit. „Chceme, aby se s námi někdo začal vážně bavit,“ řekla. Radnice se chce dohodnout na nové nájemní smlouvě, v úvahu také přichází odkoupení sportovní haly nebo naopak prodej městského pozemku firmě Caldershot Finance.

Podle Vejvodové by firma měla začít platit běžné tržní nájemné „odpovídající podobě stavby“. Ta totiž podle ní nyní neplní původní smluvní závazek, podle kterého mělo na městském pozemku vyrůst sportoviště s bazénem, dostupné obyvatelům Zbraslavi za zvýhodněných podmínek.

Začít od nuly

Smlouva s původním investorem přitom Caldershot Finance zaručuje výhodné podmínky. Do kolaudace platí nájemce symbolických pět korun za metr čtvereční, po ní by měla cena stoupnout na 30 korun, což je stále méně než činí běžné tržní ceny. „Pojďme zapomenout na minulost a nastavit nové podmínky,“ navrhuje Vejvodová.

Nová strategie zatím přinesla rozporuplné výsledky. Zástupci Caldershot Finance sice na jednání s městem přistoupili, to ale nepřineslo žádné konkrétní závěry.

Část Relax Sport Centra mezitím pod jménem Cetrum Třešňovka zahájila zkušební provoz. Bazén by v něm návštěvníci hledali marně, zato si mohou zahrát curling, golf, stolní tenis, nebo badminton. Sportoviště plnící veřejnou službu podle starostky vypadá jinak.

Jeden ředitel, stovky firem
Stavbu sportovního centra převzala v roce 2010 společnost Caldershot Finance. Firmu se sídlem v Londýně podle tamního obchodního rejstříku reprezentuje Andre Moray Stuart. Tento Brit s trvalým bydlištěm v Jižní Africe přitom podle zprávy Mezinárodního konsorcia investigativních novinářů z roku 2013 vystupuje jako ředitel nejméně 297 společností. Kromě zbraslavského centra Caldershot Finance vlastní společnost IPB Real Investment. Její šéf Miroslav Čermák jedná i se zbraslavskou radnicí.

Zbraslavské ledy tají

Čtrnáct let bez ledu