Kontrola: Policie zbytečně nakoupila stovky automobilů

Policie ČR

Policie ČR Zdroj: profimedia.cz

Policie ČR zakoupila v uplynulých letech až 300 vozů, které nedokáže plně využít, nebo je nevyužívá vůbec. Zjistili to kontroloři Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Policie podle nich nemá od roku 2009 přesně stanoveno, kolik potřebuje pro svou činnost osobních aut. Při nákupu v roce 2008 přitom navýšilo ministerstvo vnitra původně plánovaný počet objednaných vozů z 3200 na 3500. Některé vozy ale policie vůbec nevyužila.

„Například kontrolou u Policejního prezidia ČR bylo zjištěno, že nebylo využíváno 26 osobních automobilů pořízených v letech 2010 a 2011,“ píše úřad. NKÚ upozorňuje i na to, že ministerstvo vnitra nemá dlouhodobou koncepci, ve které by byly stanoveny materiální potřeby policie. Program čerpání financí byl prý měněn podle aktuálních priorit.

„Při nákupu automobilů navýšilo MV původně plánovaný počet 3200 osobních automobilů na 3500. Důvodem navýšení počtu nakupovaných osobních automobilů byly nedočerpané peněžní prostředky ze schválené účasti státního rozpočtu na financování rozvoje a obnovy materiálně technické základny policie ve výši 18,89 miliardy korun,“ uvádí zpráva NKÚ. Některé nově pořízené osobní automobily přitom podle výsledků šetření neměly stanovené projezdy nebo nebyly využívány vůbec.

Nejvyššímu kontrolnímu úřadu se také nelíbí, že stále nezačala rekonstrukce jednoho z hangárů letecké služby v pražské Ruzyni. Oprava je přitom deklarována jako priorita a NKÚ na nutnost rekonstrukce již v minulosti upozorňoval. Hodnota uskladněného materiálu přesahuje 2,5 miliardy korun.

Kritika od NKÚ se snesla také na nedostatečnou přípravu šesti staveb, která prý vedla k provádění víceprací za zhruba 21 milionů korun. „U jedné z těchto akcí byly na základě šesti faktur uhrazeny koncem roku 2006 práce ve výši 11 milionů korun, ačkoliv práce byly provedeny až počátkem roku 2007,“ uvedlo NKÚ. Kontrola 23 investic za necelé čtyři miliardy korun trvala od května loňského roku do letošního ledna.