Krnáčová zůstává ve funkci. Opozice ji nesvrhla

pražská primátorka Adriana Krnáčová

pražská primátorka Adriana Krnáčová Zdroj: ctk

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (za ANO) zůstává ve funkci. Opozičním zastupitelům TOP 09 a ODS se nepodařilo na dnešním mimořádném jednání zastupitelstva prosadit návrh na její odvolání. Krnáčovou chtěli odvolat kvůli způsobu výběru právní kanceláře v kauze Škodova paláce. Primátorka, která obsáhlou diskusi opozičních zastupitelů nekomentovala, po jednání novinářům řekla, že je koalice silná a jednotná, připravená pracovat pro Prahu.

TOP 09 a ODS se nepodařilo prosadit návrh na odvolání do programu mimořádného jednání. Pro hlasovalo 27 z 65 členů zastupitelstva. Kromě 15 zastupitelů TOP 09 a osmi z ODS hlasovali pro i čtyři zastupitelé České pirátské strany. Jednání pak bylo ukončeno.

Podle předsedy vlády a ČSSD Bohuslava Sobotky by současné dění na pražském magistrátu nemělo mít ale vliv na celostátní politickou situaci. Při své návštěvě Slovinska řekl, že Krnáčová sice udělala hrubou chybu, sociální demokracie ale podporuje pokračování současné koalice ČSSD, ANO a Trojkoalice v Praze. Její rozpad by podle něj ohrozil vyřešení vážných problémů, se kterými se hlavní město potýká.

Spor kvůli Škodově paláci

Ke svolání mimořádného zastupitelstva část opozice přimělo to, že Krnáčová s majiteli Škodova paláce, firmou Copa Retail, tajně řešila právní zastoupení Prahy ve sporu o nájemné, které s majitelem paláce město vede. Praha si měla najmout některou z doporučených právních kanceláří, což se nakonec stalo. Krnáčová své pochybení odmítla a radním předložila materiál, kterým město před dvěma týdny rozvázalo smlouvu s vybranou advokátní kanceláří.

„Není normální, když si od protistrany nechá doporučit právní zastoupení města, jeho zaplacení a následně to zamlčí radním, když dojde na hlasování na radě,“ řekl předseda klubu TOP 09 Václav Novotný. Nevyloučil, že se opozice pokusí vyvolat další mimořádné jednání.

Výroky na úrovni dlaždiče, kritizuje primátorku opozice

V diskusi o programu bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS) vyzval Krnáčovou, aby se k problému postavila čelem a vyzval ji k odstoupení. Šéf pražské ODS Filip Humplík (ODS) jí připomněl výroky o „debilech“ na adresu dodavatelů tunelu Blanka. „Vám je cizí prostá lidská slušnost. Vám zastupitelstvo nestálo ani za to, abyste se při zvolení představila,“ připomněl zastupitel Tomáš Jílek (TOP 09). Alexander Bellu (ODS) řekl, že 50 procent jejích výroků je na úrovni dlaždiče.

Krnáčové se zastal z jejích spolustraníků a koaličních partnerů pouze zastupitel ANO Patrik Nacher. Mimo jiné obhajoval krok rady, když zrušila původní výběr právní kanceláře doporučené firmou Copa Retail. Na stranu Krnáčové se následně postavila ještě zastupitelka Monika Krobová Hášová (dříve TOP 09).

Krnáčová diskusi nekomentovala a pouze v úvodu zasedání odmítla samotný důvod svolání jednání. Sama by se prý nikdy nedopustila ničeho nezákonného. „Nicméně chápu, že opozice musí vždy za každou cenu zpochybňovat koaliční jednání,“ uvedla Krnáčová.

Jana Havligerová: Hurá na Krnáčovou