Láska: Lessy byl odvolán v rozporu se zákonem

Petr Lessy, Jan Kubice

Petr Lessy, Jan Kubice Zdroj: CTK/Libor Zavoral

Advokát Václav Láska oficiálně potvrdil, že bude zastupovat odvolaného policejního šéfa Petra Lessyho. Konkrétně bude mít na starosti Lessyho propuštění ze služebního poměru. Podle Lásky bylo založeno na nepravdivých tvrzeních a je v rozporu se zákonem.

„Vzniká nebezpečný precedent pro všechny policisty, které by bylo možné obvinit z pomluvy a následně propustit,“ uvedl Láska v České televizi. Cílem Lásky je vrátit Lessyho do služebního poměru a na post policejního prezidenta. Současný nástupce Petra Lessyho, jeho náměstek pro trestní řízení Martin Červíček, by podle mínění advokáta Lásky poté post zřejmě opustil.

Lessyho bude obhajovat také známý advokát Tomáš Sokol, úkoly si s Láskou rozdělili. Sokol bude mít na starosti čistě trestní řízení. Lessy již dříve uvedl, že důvody jeho odvolání jsou zástupné a je za nimi spíše dlouhodobý spor s ministrem vnitra Janem Kubicem.

Obvinění z pomluvy a zneužití pravomoci úředního činitele v kauze náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka, které za odvoláním stálo, totiž Generální inspekce bezpečnostních sborů již jednou řešila, ale pak ho odložila. A nyní Lessyho stejná věc stála místo.

:

David Klimeš: Nejhorší z možných Lessyho konců