Láska vyhrál: policie prověří "trafiky" pro rebely z ODS

Petr Tluchoř

Petr Tluchoř Zdroj: ctk

Policisté se budou muset zabývat trestním oznámením, které podal advokát Václav Láska na premiéra Petra Nečase a poslance a členy ODS Marka Šnajdra, Petra Tluchoře a Ivana Fuksu. Láska poukazoval na to, že se předseda vlády mohl dopustit podplácení rebelujících poslanců posty ve společnostech s majetkovou účastí státu.

Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 se nejprve odmítlo oznámením zabývat, pražské městské státní zastupitelství ale věc přezkoumalo a dospělo k jinému závěru.

„Městské státní zastupitelství v Praze provedlo dohled nad postupem Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1, které věc uložilo. Městské státní zastupitelství tento postup shledalo předčasným a uložilo Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 1, aby oznámení postoupilo policejnímu orgánu k prověření,“ ocitovaly mluvčí státního zastupitelství Štěpánku Zenklovou servery Novinky.cz a iDnes.cz.

Poslanci Šnajdr, Tluchoř a Fuksa složili v listopadu poslanecký mandát kvůli sporům o vládní daňový balíček. S pomocí hlasů poslanců, kteří je ve Sněmovně nahradili, poté Nečasův kabinet balíček prosadil a zažehnal několikatýdenní vládní krizi. Šnajdr byl následně jmenován do dozorčí rady společnosti Čepro, Fuksa zamířil do čela Českého Aeroholdingu.

Spolupracovník Transparency International Láska argumentoval ve svém trestním oznámení tím, že poslanci se svých mandátů vzdali kvůli Nečasovu příslibu, že získají významné posty ve společnostech s majetkovou účastí státu. Takové jednání podle Lásky nejen naplňuje skutkovou podstatu trestných činů podplácení a přijetí úplatku, ale je také pro společnost mimořádně škodlivé, protože deformuje výkon mandátu poslance a volební právo občanů České republiky. Premiér Nečas už dříve označil Láskovo oznámení za absurdní.

Václav LáskaVáclav Láska

Obvodní státní zastupitelství nepostoupilo případ policii, protože prý oznámení neobsahovalo takové skutečnosti, na jejichž podkladě by bylo možné učinit závěr o podezření ze spáchání trestného činu. Žalobkyně Šárka Pokorná podle Lásky uvedla, že advokát předkládá pouze úvahy a spekulace bez konkrétních důkazů. Městské státní zastupitelství pak podle právníka nyní rozhodlo, že postup Pokorné byl nezákonný.

„Mé trestní oznámení tak putuje k policejnímu orgánu a pánové Šnajdr, Tluchoř a spol. se mohou chystat na policejní výslech,“ napsal dnes na Facebooku Láska. „Jasně, klidně se může stát, že po jejich výslechu bude věc stejně odložena. Ale okolnosti celé věci už budou nuceni do policejního protokolu vysvětlit. A případné odložení věci se stane s řádným odůvodněním (alespoň v to věřím),“ dodal.

: