Léčba chřipky může přijít i na 35 tisíc. Košilatý humor možná pomohl zájmu o očkování

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Petr Topic, Mlada fronta E15

Zajímavou statistiku dnes zveřejnila Všeobecná zdravotní pojišťovna. Vyplývá z ní, že léčba zdánlivě banální chřipky může přijít na desetitisíce korun. V loňském roce přitom vykázali lékaři jen VZP 80 tisíc léčených pacientů s chřipkou. „Náklady na léčbu činily 650 až 1100 korun u ambulantních případů a osm až 35 tisíc korun u pacientů, kteří skončili v nemocnici. Těch bylo 1200,“ uvedl mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Současně dal Tichý čísla do souvislosti s očkováním proti chřipce, kde se náklady pro VZP pohybují kolem 300 korun. Zdravotní pojišťovna proto vítá letošní zvýšený zájem o očkování. Více než 1100 lidí denně naočkovali lékaři minulý měsíc v rámci mimořádné akce VZP, která od začátku října nabízí svým klientům očkování proti chřipce zdarma.

Za dvaadvacet říjnových pracovních dní využilo tuto nabídku 24 582 klientů největší zdravotní pojišťovny. „Na příspěvcích jsme vyplatili přes 6,7 milionu korun. Největší zájem byl v Praze, na jižní Moravě a v Ústeckém kraji,“ upřesnil Tichý.

Dvojnásobný zájem

Zájem o očkování podle mluvčího VZP dvakrát přesáhl očekávání a má i nadále rostoucí tendenci. Jestliže v první polovině měsíce se očkovat nechalo v průměru 846 klientů denně, ve druhé polovině října už to denně bylo 1443 lidí.

Tichý se na dotaz E15.cz vyjádřil i k tomu, jakou měrou k zájmu o očkování přispěla lidová tvořivost. Jak již server E15.cz informoval, po e-mailech a na Facebooku se šířil kreslený vtip od známého kreslíře Petra Urbana.

billboard VZPbillboard VZP|VZP

VZP tehdy dala od této iniciativy ruce pryč, s tím, že košilatý humor není z její dílny. „Žádné statistiky pochopitelně v tomto směru nemáme. Je možné, že to pomohlo. Každou zmínku, byť ne z oficiálního maketingu, která pomůže upozornit a zvýšit proočkovanost, totiž vítáme,“ řekl E15.cz Tichý.

Chřipková vlna je obvykle nejsilnější na podzim a v zimě. VZP proto nabízí bezplatné očkování od 1. října do 31. prosince letošního roku. Každý klient může o očkování požádat svého praktického lékaře, který by měl mít vakcínu k dispozici. Případně ji může pacientovi předepsat a ten si ji vyzvedne v lékárně.

Počty očkovaných klientů a vyplacené částky v jednotlivých regionech k 31. 10. 2013*

2982573:normal690:true:true

* = Nejde o počet všech klientů očkovaných proti chřipce, ale pouze těch, kteří využili program bezplatného očkování spuštěný od 1. 10. 2013.

Zdroj: VZP

Dále mají očkování proti chřipce bezplatně například senioři nad 65 let, někteří vážně nemocní chroničtí pacienti atd. Ti na to ovšem mají nárok už řadu let ze zákona. Jejich počty nemá zatím VZP k dispozici, protože lékaři je mohou vykazovat s měsíčním či třeba i dvouměsíčním zpožděním.

Ministerstvo vyzvalo k očkování proti chřipce. VZP nabízí klientům vakcínu zdarma