Lednové prodeje škodovek byly historicky nejvyšší, automobilka chce letos trhnout rekord

Škoda Auto

Škoda Auto Zdroj: Richard Rames

Výroba Škody Fabia R5.
Výroba Škody Fabia R5.
Výroba Škody Fabia R5.
Výroba Škody Fabia R5.
Nová Škoda Octavia
14
Fotogalerie

Automobilka Škoda Auto očekává, že letos na českém trhu prodá přes 80.000 nových vozů. Chce překonat loňský rok, kdy dodala na trh rekordních 82.300 aut, a dosáhnout nejméně třetinového podílu na trhu.

V rozhovoru s ČTK to dnes řekl ředitel Škoda Auto ČR Luboš Vlček.

"Podmínky na trhu jsou zdravé. Celkový prodej všech značek by se měl minimálně vyrovnat loňským 260.000 osobních aut," uvedl.

Škodu letos čeká uvedení pěti nových modelů. Vedle velkého SUV Kodiaq je to modernizovaná Octavia a dále modernizované řady Rapid a Citigo a nová generace menšího SUV Yeti. Růst značky podle Vlčka může ovlivnit náběh tolika nových modelů, v případě nové Octavie ale k propadu nedošlo a za leden české zastoupení zaznamenalo 2957 objednávek proti loňským 2300. Celkově pak v prvním měsíci roku zákazníci objednali rekordních 8890 škodovek.

Nová Škoda Octavia se začne vyrábět v Mladé Boleslavi v šestém týdnu a dodávky zákazníkům by měly začít o dva týdny později, 22. února. Zhruba v květnu dorazí i deriváty v podobě outdoorové verze Scout a sportovní RS.

Modernizovaná verze Škody Octavia začíná s cenou na 407.900 Kč, což je o 12.000 víc, než u předchozí verze. Za to ale zákazník dostane dodatečnou výbavu, za kterou se dříve 22.000 Kč připlácelo. Základní pohonnou jednotkou je benzinový motor 1,0 TSI s výkonem 85 kW.

Nová Octavia přichází s rozdělenými předními světlomety na pár na každé straně, přibyly asistenční systémy, jako je pomocník pro couvání s přívěsem, prediktivní ochrana chodců nebo zdokonalený parkovací asistent s vylepšenou couvací kamerou s ostřikovačem.

Octavia nabízí rovněž nové multimediální systémy nebo mobilní připojení vozu k internetu. V rámci chytrých řešení přibyly sklopné stolky na zadní straně předních sedadel nebo klíč s možnosti personalizace, do nějž si může několik uživatelů uložit své osobní nastavení, vyhřívaný věnec volantu a u verze kombi také vyjímatelná svítilna v zavazadlovém prostoru.

Zavazadlový prostor 590 litrů pro liftback respektive 610 litrů pro kombi zůstal největší ve třídě. Volitelně jsou pro combi k dispozici i elektricky ovládané páté dveře.

Nová Octavia se bude prodávat i v outdoorové verzi Scout a sportovní RS. RS má 230 koní, ve vrcholné verzi pak 245 koní, což je nejvíce v historii modelu.

Za 20 let od představení prvního novodobé octavie v roce 1996 si vůz koupilo pět milionů zákazníků, z toho aktuální třetí generaci více než jeden milion. Loni Škoda prodala 436.000 octavií. V Česku se od roku 1996 do konce ledna prodalo 459.000 octavií, z toho 95.000 poslední třetí generace.