Lékař Barták půjde za sexuální násilí na 14 let do vězení

Lékař Jaroslav Barták, kterého státní zastupitelství viní ze sexuálního napadání asistentek, přichází 6. února k Městskému soudu v Praze

Lékař Jaroslav Barták, kterého státní zastupitelství viní ze sexuálního napadání asistentek, přichází 6. února k Městskému soudu v Praze Zdroj: ctk

Jaroslav Barták dostal od městského soudu v Praze čtrnáctiletý trest vězení za sexuální napadání asistentek. Podle obžaloby vyžadoval po ženách sex jako součást práce, některé z nich pak znásilnil. Lékař vinu odmítá a tvrdí, že je obětí spiknutí. Dnešní rozsudek není pravomocný, lze se proti němu odvolat.

Státní zástupkyně lékaře viní celkem z šesti znásilnění, jednoho vydírání, tří případů sexuálního nátlaku a také z omezování osobní svobody. V několika případech způsobil podle žalobkyně ženám těžkou újmu na zdraví, trpí nyní posttraumatickou stresovou poruchou. Barták podle žalobců v letech 2006 až 2011 napadl deset asistentek a matce jedné z nich vyhrožoval.

Barták tvrdil, že žádné ženě vědomě neublížil. Hájil se tím, že své „intimní asistentky“ měl rád a do některých se i zamiloval. Jeho právní zástupci pak dnes uvedli, že neexistují důkazy o lékařově trestné činnosti. Žádali, aby byl lékař osvobozen, případně skončil s podmíněným trestem nebo s dohledem probačního úředníka.

Aféru spustila jedna z bývalých asistentek, kterou lékař údajně trýznil na dovolené na Filipínách. Později se přidaly s oznámeními další ženy. Kvůli násilí na mladých ženách už Barták jednou před soudem stál. V prosinci 2007 údajně brutálně zbil svou asistentku, žena u soudu přijala odškodnění. Podle informací médií bil také svou manželku.