Lékaři opět kritizují vládu a požadují více peněz. Zvažují i protest

Milan Kubek

Milan Kubek Zdroj: Michael Tomes

Stavovská organizace lékařů podpořila požadavek odborů na každoroční nárůst platů zdravotníků o deset procent

Lékaři varují, že přestanou vykonávat nadměrné přesčasy. Pokud vláda nepošle do zdravotnictví více peněz, zvažují protestní dodržování zákona. „Vláda musí přijmout realistický záchranný plán pro zdravotnictví, a to v horizontu týdnů,“ vyzval prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Z jejího průzkumu vyplývá, že nemocnice shánějí téměř tisícovku lékařů. „Vláda vládne dva roky a za oblast zdravotnictví jí vystavujeme nelichotivé vysvědčení,“ prohlásil Kubek. Přesto ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček i premiér Bohuslav Sobotka Kubkovu inicativu přivítali.

Zatím se spíše snažíme upozorňovat, jaké problémy zdravotnictví má

Vnímají ji jako podporu při blížících se jednáních s ministrem financí Andrejem Babišem o výši plateb státu do zdravotnictví na příští rok. Není ovšem jisté, jestli by měly případné protesty mezi lékaři širokou podporu.

„Zatím se spíše snažíme upozorňovat, jaké problémy zdravotnictví má,“ uvádí Jan Mečl, předseda libereckého okresního sdružení komory.

Pokud by lékaři opravihned začali dodržovat pravidla o přesčasech, nemocnice by se mohly během několika dnů zhroutit. Mluví se i o možnosti postupného omezování přesčasů. Bude také záležet na výsledku dubnového sněmu Lékařského odborového klubu.