Lessy nechce znovu vést policii, rezignuje s příchodem nové vlády

Petr Lessy

Petr Lessy Zdroj: Martin Straka, Mlada fronta E15

Policejní prezident Petr Lessy, který chce po sestavení nové vlády rezignovat na svůj post, se znovu o místo v čele sboru ucházet nebude. Zřejmě však bude chtít u policie zůstat. Lessy to dnes řekl v pořadu Pressklub na Frekvenci 1. Jakou pozici by mohl přijmout, neupřesnil, spekuluje se však o místě policejního přidělence na Slovensku. Soudem očištěného Lessyho vrátil do služebního poměru začátkem prosince ministr vnitra v demisi Martin Pecina, čímž vzniklo dvojvládí v čele sboru.

„Já jsem opravdu už přes 20 let policistou ve služebním poměru, pravděpodobně budu chtít zůstat dále policistou. Ale já zastávám takový názor, že dvakrát nevstoupíš do téže řeky,“ odpověděl Lessy na dotaz, zda se účastní výběrového řízení na nového policejního prezidenta, které kandidát na ministra Milan Chovanec (ČSSD) avizoval. Lessy také zopakoval, že je připraven na svůj post rezignovat poté, co bude sestavena nová vláda.

„Po dohodě s ním (novým ministrem) ukončím svoje působení ve funkci policejního prezidenta, protože chci odblokovat situaci a chci jasně a transparentně říct, ať ministr vnitra má policejního prezidenta, se kterým chce spolupracovat a který mu bude vytvářet pro tu policii podmínky,“ prohlásil Lessy. Narážel tak na neshody, které měl s bývalým ministrem Janem Kubicem.

Pecina problém dvojvládí v policii vyřešil tím, že zrušil rozhodnutí o jmenování Martina Červíčka policejním prezidentem. Jediným šéfem sboru tak je od středy Lessy, Červíček se vrátil do funkce jeho náměstka pro službu kriminální policie a vyšetřování. Červíček se však hodlá proti verdiktu bránit takzvaným rozkladem, o němž rozhoduje opět ministr, případně i žalobou k soudu. Chovanec již dříve prohlásil, že výběrové řízení na nového šéfa sboru vypíše až po vyřešení situace s Červíčkem.

Lessyho od policie propustil předloni v srpnu Kubice poté, co byl obviněn z toho, že nechal uniknout do médií negativní informace o náměstkovi krajského policejního ředitelství ve Zlíně Jaroslavu Vaňkovi. Obvodní soud však následně Lessyho zprostil viny, odvolací pražský městský soud pak trestní řízení zastavil s argumentem, že ve stejné věci již bylo rozhodnuto v kázeňském řízení.

Pavel Páral: Čas policejního pořádku