Lessy pokračuje v protiútoku, své odvolání napadl rozkladem

Například ministr vnitra Jan Kubice Lessyho kritizoval kvůli tomu, že šéf policie prý málo podporoval přímý výkon služby u policie. Začátkem prosince Kubice dokonce veřejně řekl, že očekává Lessyho rezignaci. Nakonec se ale dohodli a oznámili mimo jiné změny na policejním prezidiu. (Foto ČTK)

Například ministr vnitra Jan Kubice Lessyho kritizoval kvůli tomu, že šéf policie prý málo podporoval přímý výkon služby u policie. Začátkem prosince Kubice dokonce veřejně řekl, že očekává Lessyho rezignaci. Nakonec se ale dohodli a oznámili mimo jiné změny na policejním prezidiu. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Advokát bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho Václav Láska podal proti odvolání svého klienta rozklad. Opravným prostředkem chce poukázat na to, že podle jeho názoru ministr vnitra Jan Kubice při sesazení Lessyho obešel zákon.

O podání rozkladu proti rozhodnutí vnitra informoval server Aktuálně.cz. Mluvčí úřadu Pavel Novák už dříve uvedl, že vnitro nepochybilo.

Podle advokáta nebylo propuštění odůvodněno tak, jak to vyžaduje zákon, Kubice obešel paragraf také tím, že rozhodl bez vlastního prověřování případu. Láska v rozkladu podle serveru také uvádí, že jeho klient měl mít na podání rozkladu více času. V textu odvolání Lessyho je prý rovněž chybně použitý paragraf.

Rozklad projedná komise na ministerstvu vnitra, která Kubicemu doporučí, jak rozhodnout. Ten může podání zamítnout, nebo původní rozhodnutí zrušit, či změnit.

Lessyho stíhá od konce srpna Generální inspekce bezpečnostních sborů ze zneužití pravomoci úřední osoby a pomluvy. Exšéf sboru prý předal loni 6. září své mluvčí dokumenty očerňující náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka v souvislosti s kauzou takzvaného Toflova gangu s tím, aby je dala jednomu z novinářů.

Lessy nicméně prohlásil, že inkriminovaný den, 6. září, nebyl v Praze, ale v Ostravě vyzvedával svého syna z nemocnice. Jako důkaz o dovolenou podepsanou ministrem Kubicem, který jej přitom téměř okamžitě po sdělení obvinění propustil ze služebního poměru.

Advokát Láska také podal na Kubiceho kvůli podezření ze zneužití pravomoci.