Lessy se propuštění od policie brání žalobou

V polovině července řekl Lessy na jednání bezpečnostního výboru sněmovny že mu kvůli kauze podezřelého nákupu letounů CASA telefonoval ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). (Foto Profimedia)

V polovině července řekl Lessy na jednání bezpečnostního výboru sněmovny že mu kvůli kauze podezřelého nákupu letounů CASA telefonoval ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). (Foto Profimedia) Zdroj: profimedia.cz

Bývalý policejní prezident Petr Lessy se nesmířil se svým vyhozením od policie. Podal proto proti dvěma rozhodnutím ministra vnitra Jana Kubiceho o propuštění ze služebního poměru žalobu k Městskému soudu v Praze. Uvedl to jeho advokát Václav Láska.

Kubice Lessyho propustil krátce poté, co jej obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) z pomluvy jiných vysoce postavených policejních funkcionářů a zneužití pravomoci úřední osoby.

Láska se domnívá, že rozhodnutí Kubiceho o propuštění i zamítnutí Lessyho rozkladu jsou verdikty nezákonné, a žádá soud o jejich zrušení. Nelíbí se mu například to, že ministr neprovedl vlastní šetření před Lessyho propuštěním, jak mu stanoví zákon. Podle advokáta si však dostatečné podklady neobstarala ani komise ministerstva vnitra později při řízení o rozkladu, kdy Láska navrhoval například výslechy svědků a komise jeho návrhy zamítla.

Právník však argumentuje také tím, že Lessy čin vůbec nespáchal. „Ministr vnitra neučinil ničeho, aby mohl učinit bezpochybný závěr, že žalobce se předmětného jednání dopustil. Naopak v řízení o rozkladu postupoval takovým způsobem, aby žalobce svoji nevinu nemohl prokázat,“ píše Láska v žalobě.

Podle dřívějšího vyjádření odborářů z Unie bezpečnostních složek nemusel Kubice Lessyho vyhodit, ale mohl jej postavit mimo službu. V případě, že by soud Lessyho žalobu zamítl, bude mít ještě možnost obrátit se na Nejvyšší správní soud s kasační stížností.