Lessy už má "superprávníky": Sokola a Lásku

Tomáš Sokol (vpravo) a Jan Kubice

Tomáš Sokol (vpravo) a Jan Kubice Zdroj: CTK

Na svou obhajobu si odvolaný policejní šéf Petr Lessy už vybral právníky - zastupovat ho budou Tomáš Sokol a Václav Láska, potvrdil serveru E15.cz Lessy. Ten své obvinění považuje za vykonstruovanou politickou objednávku a hodlá se bránit všemi právními prostředky. "Myslím, že mám velkou šanci očistit své jméno," uvedl.

Sokol dlouhodobě patří k největším advokátským esům v Česku, Láska, který pracuje pro nevládní organizaci Transparency International, se nyní výrazně angažuje v kauze pražského dopravního podniku. Prvním krokem Lessyho týmu pravděpodobně bude stížnost proti zahájení trestního stíhání a rozklad proti propuštění od policie.

Lessy si myslí, že důvody jeho odvolání jsou zástupné a je za nimi spíše dlouhodobý spor s ministrem vnitra Janem Kubicem. Obvinění z pomluvy a zneužití pravomoci úředního činitele v kauze náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka totiž Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) již jednou řešila, ale pak ho odložila. A nyní Lessyho kvůli stejné věci odvolala.

Podle zdrojů E15.cz mohla být novým podnětem k této kauze výpověď odvolané mluvčí policejního prezídia Pavly Kopecké. Tu Lessy odvolal 14. srpna, oficiálně z reorganizačních důvodů. Spekuluje se však, že za odvolání Kopecké byla Lessyho nespokojenost s její prací. Lessy se totiž několikrát cítil jejími slovy poškozen - naposledy kvůli jeho v deníku Právo o tom, že jej ministr Kubice vydírá. Kubice pak kvůli článku podal na Lessyho další podnět ke GIBS. Lessy tvrdil, že deník jeho slova zkreslil, redakce to ale odmítla.