Lessyho jsem propustil oprávněně, zamítl Kubice rozklad

3. cena v kategorii Lidé, o nichž se mluví, Milan Krumphanzl (ČTK), Policejní prezident Petr Lessy na tiskové konferenci

3. cena v kategorii Lidé, o nichž se mluví, Milan Krumphanzl (ČTK), Policejní prezident Petr Lessy na tiskové konferenci

Bývalý policejní prezident Petr Lessy byl po obvinění inspekcí propuštěn ze služebního poměru oprávněně. Rozhodl o tom ministr vnitra Jan Kubice, který zamítl Lessyho rozklad proti propuštění od sboru. Ministr, který exšéfa policie sám vyhodil, tak rozhodl v souladu s doporučením poradní komise, řekl dnes mluvčí vnitra Pavel Novák. Lessy se nyní může obrátit ještě na soud.

„Napadené prvoinstanční rozhodnutí bylo potvrzeno. Vzhledem k tomu, že řízení ve věcech služebního poměru je neveřejné, nelze sdělovat žádné další podrobnosti,“ uvedl Novák.

Kubice Lessyho propustil koncem srpna téměř ihned poté, co jej obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ze zneužití pravomoci úřední osoby a pomluvy. Někdejší šéf policie prý loni 6. září předal své mluvčí dokumenty očerňující náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka v souvislosti s kauzou takzvaného Toflova gangu, aby je dala jednomu z novinářů.

Lessy se hájí tím, že v den, kdy měl podle inspekce spáchat trestný čin, byl v Ostravě vyzvednout z nemocnice syna, který havaroval na motorce.