Letná se v neděli kvůli zápasu s Plzní změní v přísně hlídanou zónu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Sekanina (Blesk)

podplukovník Jakub Schoř
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Jízdní policie, psovodi a stovky policisů. Tak to bude vypadat v neděli na pražské Letenské pláni.

Na stadion Sparty v neděli dorazí Viktoria Plzeň. „Zápas je rizikový zejména proto, že se Spartě nedaří a její fanoušci nejsou spokojení. Že by došlo k vážnějšímu střetu mezi příznivci klubů ale neočekávám,“ říká podplukovník Jakub Schoř, zástupce National Football Information Point (NFIP) u policejního prezidia.

Zápas je vyhodnocený jako jedno z nejrizikovějších utkání během jarní části ligy. „Všechno je naplánováno s dostatečným předstihem. V pohotovosti bude kriminálka, inspektoři na stadionu, pořádkové jednotky, psovodi, jízdní policie i vrtulník. Celkem řádově stovky policistů. Zápas je rizikový zejména z důvodu, že se Spartě nedaří. Pokud by s Plzní prohrála 4:0, tak si dokážu představit, že by domácí fanoušci vnikli na hřiště,“ dodává Schoř.

 

Bezpečnostní opatření chystá i fotbalová Sparta, která Plzeň neporazila již tři roky. „Zápas je zařazený do nejvyšší kategorie rizikovosti. Proto důsledně spolupracujeme na organizaci s Policií ČR,“ říká tiskový mluvčí klubu Ondřej Kasík s tím, že samozřejmostí budou osobní prohlídky a maximální počet pořadatelů a security v ochozech. Mluvčí přikládá bezpečnostní výzam i zvýšené komunikaci s fanoušky.

Z policejní statistiky za uplynulý rok vyplývá, že se v rámci sportovních utkání uskutečnilo 959 bezpečnostních opatření, kterých se zúčastnilo 51 105 policistů. Ti předvedli 342 osob a proti 73 z nich bylo zahájeno trestní stíhání. V přestupkovém řešení, nebo s blokovou pokutou skončlo 362 fanoušků. Osmašedesát výtržníků obdrželo zákaz vstupu na sportovní utkání.