Levice sílí, véčkaře by ve sněmovně vystřídali křesťanští demokraté

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Strany vládní koalice ztrácejí voliče a jedna z nich – Věci veřejné (VV), by se podle aktuálního volebního modelu agentury Factum Invenio do poslanecké sněmovny v případě konání voleb vůbec nedostala. Voleb by se zúčastnilo 58,3 procent oprávněných voličů, volební účast by tedy byla nižší než při květnových volbách (62,6 procenta).

Voby by vyhrála ČSSD s 29,3 procenta před ODS, která by získala 19,6 procenta. Posilování levice, které bylo patrné například už v zářijovém průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění, dokládá také výsledek KSČM. Těm by podle aktuálního průzkumu dalo hlas 16 procent voličů, což je výrazně více, než při květnových volbách, ve kterých komunisté získali 11,3 procenta hlasů.

TOP 09 by naopak v porovnání s volebním výsledkem získala o zhruba čtyři procenta méně, tedy 12,5 procenta. Posledním politickým subjektem, který by překonal pětiprocentní hranici hlasů pro vstup do sněmovny, by byla KDU-ČSL (6,8), která by vystřídala Věci veřejné. Jejich podpora se z téměř jedenácti procent při květnových volbách propadla na současné 3,3 procenta. Celkem by ve volbách „propadlo“ 15,8 procenta hlasů, odevzdaných dohromady všem stranám pod pětiprocentní hranicí. Strana zelených se nad pětiprocentní hranici dostala jen krátce v období zvýšené medializace tématu kůrovce na Šumavě, poté se odhad jejího volebního zisku vrátil na úroveň kolem čtyř procent.

Porovnání s výsledky volebPorovnání s výsledky voleb | Factum Invenio

Rozdělení mandátůRozdělení mandátů | Factum Invenio