Lidé si napůjčovali od bank už přes 160 miliard jen na hypotékách

ilustrační

ilustrační Zdroj: Michael Tomeš/E15

ilustrační
ilustrační
ilustrační
4
Fotogalerie

České banky poskytly za tři čtvrtletí 2017 lidem zhruba 79 tisíc hypotečních úvěrů za celkem 161,9 miliardy korun. Počet v meziročním srovnání stagnoval, objem vzrostl o tři procenta. Vyplývá to z dat zveřejněných na stránkách ministerstva pro místní rozvoj. Loni poskytly banky rekordních 112 tisíc hypoték za 218,3 miliardy korun.

Během října si podle Hypoindexu lidé sjednali 8667 hypotečních smluv, což bylo o 432 více než v září. Objemy v říjnu také vzrostly a vyšplhaly se na 17,94 miliardy korun. V září to bylo o 847 milionů korun méně.

Přesto není podle expertů pravděpodobné, že bude letos objem hypoték opět rekordní. Z hlediska počtu sjednaných hypotečních úvěrů i jejich objemů bylo totiž loni nejsilnější poslední čtvrtletí roku.

"Tento nárůst byl ale zapříčiněn především plánovanými změnami v legislativě a regulacemi ČNB, které měly za následek takřka masové pořizování hypoték na poslední chvíli. Protože letos podobné kroky nejsou v plánu, neočekávám, že by bylo dosaženo vyšších čísel než minulý rok," řekl ředitel společnosti Chytrý Honza Jiří Paták.

Prodej nových hypoték vykazoval vysokou dynamiku především v prvním pololetí. "Směřovali jsme k rekordním tržním hodnotám. Ve druhém pololetí již dochází ke korekci vývoje, a proto pro celý rok 2017 neočekáváme překonání loňských historicky nejvyšších hodnot," doplnil místopředseda představenstva lídra trhu Hypoteční banky Vlastimil Nigrin.

Rekord neočekává ani analytička Partners Lucie Drásalová. Objem hypoték bude podle ní zhruba stejný jako loni. Příčinou je zpřísnění podmínek pro získání hypoték, ať už jde o výši LTV (což je poměr výše úvěru k hodnotě zástavy), nebo přísnějšího posuzování bonity klientů. Výrazně vzrostly ceny nemovitostí, a to tak, že ve velkých městech v Praze a Brně, si už běžný byt typu 2+1 nemůže střední třída dovolit. Proto také příliš nerostl počet hypoték, ale objemově hypotéky rostly, poznamenala.

Podívejte se na bilanci k cenám bytů:

Video placeholde
• Jaroslav Bukovský

Analytička bankovních produktů Broker Consulting Mariana Kuckirová ale míní, že rok 2017 může být opět rekordní. Vzhledem k navýšení základních úrokových sazeb začátkem měsíce se podle ní očekává i další možné navýšení na měnovém zasedání ČNB v prosinci. Zájemci o hypoteční úvěr se proto snaží stihnout současné úrokové sazby, protože za měsíc by už nemusely být tak atraktivní, dodala.

Průměrná úroková sazba hypoték v říjnu zrychlila růst na 2,10 procenta ze zářijových 2,04 procenta. Loni v listopadu a prosinci byla sazba na minimu 1,77 procenta. V prosinci začal platit zákon o spotřebitelském úvěru a velké banky v této souvislosti ohlásily růst sazeb. Letos začala zvyšovat sazby také Česká národní banka.

Zdražování hypoték pokračovalo i v listopadu. Většina bank sazby zvedla od 0,1 do 0,3 procentního bodu. Další se k tomuto kroku chystají. Důvodem byl růst úrokových sazeb ČNB. Současně dál stoupají ceny bytů a podmínky pro získání hypotéky jsou přísnější.