Monako čelí realitní krizi. Vyřeší ji umělý poloostrov

nová čtvrť v Monaku

nová čtvrť v Monaku Zdroj: BOUYGUES CONSTRUCTION

nová čtvrť v Monaku
nová čtvrť v Monaku
Ilustrační snímek.
4
Fotogalerie

Monacké knížectví patří mezi nejdražší lokality na světě, i přesto je však zájem o místní nemovitosti neutuchající. Realitní krizi by měla v nejmenší pobřežní zemi vyřešit výstavba nového poloostrova, jež má hlad po stavebních pozemcích aspoň částečně ukojit. 

V Monaku nyní bydlí přibližně 37 tisíc lidí, 35 procent obyvatel se přitom řadí do kategorie dolarových milionářů. Realitní společnost Knight Frank přitom očekává, že by se do státu během následující dekády mělo přestěhovat dalších 2700 boháčů. V minulém roce se přitom v Monaku neprodala ani jedna novostavba.

Právě zájem nejbohatších vrstev by měla uspokojit nová čtvrť, která začala růst u pobřeží Monte Carla a vytvoří nový poloostrov. Projekt za přibližně 43 miliard korun (2 miliardy dolarů) přidá k rozloze země dalších 60 tisíc metrů čtverečních, na kterých vznikne celkem 120 luxusních domů a bytů.

Cena bytů v nových nemovitostech má začít na 100 tisících dolarech za metr čtvereční, tedy více než 2,1 milionu korun. Do prodeje zákazníkům však půjde jen 70 apartmánů, zbývající si jako investici nechá stavební společnost.

K výstavbě umělého pobřeží chtělo Monako přistoupit již v minulých letech, první plány však překazila finanční krize.

Plánování provázely také obavy o zásah do podvodního života, součástí je také rekultivace pobřeží ve prospěch mořských živočichů a rostlin.

Na osmnácti betonových blocích, které budou utvářet hranice nového poloostrova, tak vzniknou umělé korálové útesy. O jejich výrobu se postarají 3D technologie.

Za jeden milion dolarů si v Monaku zájemce koupí průměrně byt o rozloze přibližně 17 metrů čtverečních, tedy asi třikrát menší v porovnání s centrem Paříže a poloviční, pokud jde o srovnání s nejužším středem Londýna.

Trvalý pobyt v této malé zemi však skýtá mnohé výhody, tou nejvýznamnější je osvobození od příjmu fyzických osob. Aby si však mohl kdokoliv výhod daňového ráje užívat, musí získat v Monaku trvalý pobyt.

Rezidentem Monaka je možné stát se třemi základními způsoby. Tím prvním je uzavření pracovního poměru v monacké firmě, regulace jsou však v tomto ohledu příliš přísné a ročně se takto obyvateli Monaka stane jen několik lidí. Dalším způsobem je zahájení vlastního podnikání, nejrozšířenějším je však třetí způsob.

Trvalé bydliště totiž dostane také člověk, který prokáže, že má dostatečný trvalý příjem, zároveň v zemi investuje minimálně půl milionu eur – typicky například nákupem bytu.

V další fázi musí žadatel podstoupit například pohovor, v rámci kterého bude dostávat otázky týkající se jeho rodiny, kvalifikace a pracovních zkušeností. Pokud tímto procesem projde, začne žadateli roční zkušební lhůta.

V průběhu prvních tří let si však musí zájemce povolení k pobytu povolovat, během dalších devíti let pak musí v zemi trávit aspoň tři měsíce z roku. Po této době obdrží zájemce plnohodnotný trvalý pobyt, na základě kterého se může žádat o občanství.  

Monako: Knížectví rulety a luxusu, kterému podlehne každý. Více zde >>>