Lidé věří stále méně, že se vláda doopravdy snaží potírat korupci

Lidé, ilustrační foto

Lidé, ilustrační foto

Více než tři čtvrtiny Čechů nevěří, že vláda se snaží bojovat s korupcí. Ještě před rokem věřilo vládě 34 procent lidí, nyní je to o deset procentních bodů méně. Vyplývá to z výsledků prosincového průzkumu agentury STEM.

Vláda Petra Nečase dostatečně neusiluje o to, aby byly vyšetřeny velké případy tunelování, rozkrádání a korupce v zemi. Tento názor vyjádřilo 76 procent účastníků průzkumu. Čtyři pětiny míní, že vládě se nepodaří míru korupce nijak výrazně snížit. V prosinci 2010 si to myslelo 74 procent Čechů, nyní již 83 procent lidí.

Přitom devět desetin obyvatel České republiky považuje podle průzkumu korupci za jeden z největších problémů země. Zcela určitě o tom bylo přesvědčeno 68 procent dotázaných, o 11 procentních bodů více než před rokem.

Upřímnou a poctivou vůli vlády Petra Nečase vyšetřit velké korupční případy vidí nejčastěji příznivci koaličních stran. Ale i jejich důvěra oproti roku 2010 výrazně klesla. Před rokem věřily vládě tři čtvrtiny příznivců ODS, kdežto nyní necelá polovina.

U sympatizantů TOP 09 klesl za rok podíl lidí, kteří věří vládnímu boji proti korupci, z 59 na 45 procent. Mezi příznivci opozičních sociálních demokratů a komunistů má vláda v tomto směru důvěru zhruba desetiny lidí.