LOK prý nevnímá hospodářskou realitu. Heger neustoupil

Leoš Heger

Leoš Heger Zdroj: E15

Odboráři odešli z dnešního jednání s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem o růstu platů zdravotníků zklamáni. Heger trvá na původním návrhu, aby se od ledna platy zdravotníků zvýšily o 6,25 procenta. Odbory žádají desetiprocentní růst. Odboráři budou zatím pokračovat v happeningových akcích kampaně "Zůstáváme, splňte sliby". Ministerstvo považuje sliby únorového memoranda za splněné, podle analýzy příjmů od ledna více přidat nemůže.

Odboráři chtěli od ministra vědět, z čeho vychází jeho návrh. Podle mluvčího ministerstva Vlastimila Sršně jde o výsledek analýz příjmů zdravotního pojištění. Pokud na to pojišťovny budou mít, dostanou zdravotníci v pololetí zbytek peněz, tedy navýšení o 3,75 procenta do požadovaných deseti.

Lékařský odborový klub a jeho vedení podle ministerstva zdravotnictví nevidí bezprecedentní růst platů v dobách ekonomických těžkostí jako jednoznačné pozitivum a místo toho zahajuje protestní akce. Zároveň nebere v potaz hospodářskou realitu současné Evropy ani uzavřené memorandum podle úřadu nemluví o dalším zvyšování platů ihned od 1. ledna 2012.

“Velmi si vážím práce zdravotníků a doufám, že všechny moje dosavadní kroky svědčí o tom, že se jim snažím za jejich práci zajistit odpovídající ohodnocení. Od podpisu memoranda jsem vždy postupoval tak, abych nalezl maximální objem financí na uspokojení mzdových požadavků zdravotníků. Díky tomu vzrostla průměrná mzda lékaře ve fakultních nemocnicích o více než 20 procent,“ uvedl Heger. Ministerstvo připomíná, že se nacházíme v době celoevropské krize, kdy má rostoucí ekonomické problémy stále více států. Není tak jasné, zda v příštím roce nedojde k druhé fázi krize, což může postihnout i český zdravotní systém. Ministerstvo proto zvolilo pomalejší růst platů, který neohrozí nejen pacienty, ale ani stabilitu systému veřejného zdravotního pojištění. Slib v rámci uzavřeného memoranda však chce ministerstvo v každém případě dodržet.

Sliby budou připomínat dárečky

Zástupci odborářů předali v pondělí ministerstvu zdravotnictví obří kopii memoranda a velký budík nastavený na pět minut po dvanácté. Dnes mu doručí zase pět minut po dvanácté čistidlo na brýle. Dárky budou ministrovi na připomínku jeho platových slibů posílat celý měsíc. Dělají to jménem 48 tisíc odborářů, členů tří odborových organizací, které společně vytvořily Zdravotnickou trojku Z3.

V každém ze 14 krajů se bude konat happening a po 7. prosinci znovu odboráři rozhodnou o dalším postupu. Podle nich by ministerstvo mělo zdravotníkům přidat v pololetí 13,75 procenta, tím by se dorovnalo omezené navýšení z první poloviny roku. Podle ministerstva je tento návrh nepřijatelný.

Zdravotnickou trojku vytvořily Lékařský odborový klub - Svaz českých lékařů, Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče a Profesní a odborová unie zdravotnických pracovníků. O připojení bude v pátek jednat Česká asociace sester.