Mafra znovu prohrála soud s Langerem, ten mluví o morálním vítězství

Ivan Langer

Ivan Langer Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

Mafra
Ivan Langer
Soudní spor (Ilustrační foto)
4
Fotogalerie

Senát brněnského Nejvyššího soudu před koncem loňského roku rozhodl, že souhlasí se závěry městského i vrchního soudu v případu ochrany osobnosti bývalého ministra vnitra Ivana Langera (ODS). 

Dovolání, které podala proti původním rozhodnutím skupina Mafra, zamítl. Kromě toho musí mediální dům patřící ministru financí Andreji Babišovi zaplatit náhradu nákladů dovolacího řízení. Proti rozhodnutí již neexistuje opravný prostředek. Deník E15 žádal opakovaně Mafru o vyjádření, ta ale nereagovala.

Původní rozhodnutí nižších soudů ukládalo skupině Mafra omluvu za články v deníku Mladá fronta Dnes a na serveru iDnes.cz, které Langera spojovaly s kontroverzním podnikatelem Františkem Mrázkem. Langer se žalobou na ochranu osobnosti domáhal omluvy několik let, nejdříve ale jeho nárok pražský městský soud v roce 2010 zamítl. Langer se odvolal k vrchnímu soudu, ten nařídil kauzu projednat znovu a městský soud bývalému politikovi částečně vyhověl.

„Rozhodnutí považuji za morální vítězství a potvrzení správnosti bojovat za očištění svého jména. Hodlám v tom vytrvat,“ řekl Langer. Další soud, kde proti sobě bude stát Langer a Mafra, respektive tentokrát Lidové noviny kvůli kauze Vidkun, se bude konat na konci dubna.