Majitel televize Barrandov Jaromír Soukup zakládá vlastní hnutí

Jaromír Soukup

Jaromír Soukup Zdroj: Profimedia.cz

Mediální podnikatel Jaromír Soukup zakládá politické hnutí List Jaromíra Soukupa. Chce bránit národní zájmy před zkorumpovanými politiky a oligarchy. Majitel mediálních firem Médea Group a Empresa Media to dnes oznámil ve své televizi Barrandov v pořadu Moje zprávy. Soukup se kolem politiky angažoval už dřív, v minulosti pomáhal s financováním kampaně Straně zelených a později financoval Demokratickou stranu zelených, za kterou i neúspěšně kandidoval v roce 2009 do Evropského parlamentu

Soukupova média předem avizovala, že jejich majitel "učinil zásadní životní rozhodnutí, které výrazně ovlivní českou mediální, politickou i byznysovou scénu". "Chci aktivně vstoupit do dění, bez výmluv a prázdných řečí. Prostě dám svoji tvář, svoje jméno všanc," řekl dnes Soukup. "Úderem dnešního dne zakládám politické hnutí List Jaromíra Soukupa, jehož cílem je bránit české národní zájmy před zkorumpovanými politiky a oligarchy," dodal.

Hnutí se podle Soukupa bude ucházet o zájem voličů, neupřesnil ale, jestli už v květnových volbách do europarlamentu. Soukup chce každý rok zveřejnit seznam věcí, které je potřeba změnit a je to možné v daném roce. "Jako jeden z prvních cílů navrhuji, pojďme prosadit trestní odpovědnost politiků za to, že nám jednoduše zdražují život, za nedostatek bytů, za drahé energie, za předražené účty za mobilní internet a telefon," řekl. Česko má být podle něj místem, kde na špatná rozhodnutí státu nedoplácejí obyčejní lidé. "Buďme vlastenci a braňme české národní zájmy," uzavřel.

Téma: Jaromír Soukup >>>

Soukup kandidoval v evropských volbách v roce 2009 za tehdy jím financovanou Demokratickou stranu zelených, která nakonec získala 0,62 procenta hlasů. Ve straně byl dokonce místopředsedou. Na devátém místě kandidátky obdržel od voličů 72 preferenčních hlasů.

V posledních letech je Soukup známý hlavně moderováním řady pořadů ve svojí televizi Barrandov, kde má i pravidelný rozhovor s prezidentem Milošem Zemanem. Soukupova Empresa Media televizi ovládla v únoru 2013. V žebříčku nejvlivnějších osobností českých médií, který v roce 2016 zveřejnil magazín Forbes, patřilo Soukupovi osmé místo.

Empresa Media vydává mimo jiné časopisy Týden a Instinkt a jejich on-line verze, ekonomický měsíčník Faktor Soukup, bulvární týdeník Sedmička a čtrnáctideník Exkluziv. Do Soukupových společností Empresa Media a Médea v září 2015 majetkově vstoupila čínská investiční skupina CEFC, svůj akcionářský podíl Soukupovi vrátila předloni na podzim.

Jako majitel médií šel do voleb v roce 2013 premiér Andrej Babiš, se svým hnutím ANO tehdy skončil ve sněmovních volbách druhý za vítěznou ČSSD. Předloni v říjnu ANO volby jednoznačně vyhrálo, Babiš ještě předtím svůj koncern Agrofert včetně mediální skupiny Mafra převedl do svěřenských fondů.

Z osobností spjatých s médii v minulosti uspěl ve volbách do Evropského parlamentu v roce 2004 bývalý šéf televize Nova Vladimír Železný na kandidátce hnutí Nezávislí. O pět let později jako dvojka kandidátky uskupení Libertas.cz svůj post neobhájil.