Maloobchod brzdí, tržby se propadly u potravin

Supermarket - ilustrační foto

Supermarket - ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Maloobchodní tržby v Česku v lednu meziročně vzrostly o 1,3 procenta. Mírně tak zpomalily po prosincovém růstu o 1,6 procenta. Prodeje táhla auta a pohonné hmoty, výrazně klesly tržby u potravin. „Lehký růst má původ výhradně ve vyšším počtu pracovních dní. Po odhlédnutí od tohoto vlivu má soukromá spotřeba tendenci stagnovat nebo nepatrně klesat,“ dodal k tomu Pavel Sobíšek z UniCredit Bank.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel vzrostly v lednu meziročně o 1,5 procenta, prodeje pohonných hmot stouply 4,8 procenta. „Podle všeho to ale nepředznamenává obrat ve struktuře spotřeby domácností, nýbrž jen snahu naplnit nádrže aut před dalším zvýšením cen pohonných hmot,“ dodal k tomu Sobíšek.

Růst vykázaly všechny hlavní druhy nepotravinářského zboží. Pomohly hlavně slevové akce a výprodeje na začátku roku. „Lépe než loni se prodávala elektronika, oblečení nebo obuv. V únoru ale výprodejové akce končily, a tak zaujmout spotřebitele bude v budoucnu stále obtížnější,“ komentoval to analytik Michal Kozub z Home Creditu.

V rychlém růstu pokračoval prodej přes internet nebo prostřednictvím zásilkové služby, a to o 9,1 procenta.

Tržby za potraviny v lednu klesly o 3,2 procenta. „Nyní se naplno projevil růst DPH. Lidé tak byli nepříjemně překvapeni, kolik si musí za jednotlivé položky v obchodech připlatit, a začali šetřit,“ komentoval to Kozub.

Tržby, maloobchodTržby, maloobchod | CSU

Vyhlídky na letošek podle analytiků příliš růžové nejsou a budoucí vývoj zůstává velmi nejistý, a to i přesto, že celková lednová čísla vypadají na první pohled slibně.

„Předpokládáme, že i letos zůstane spotřebitelská poptávka utlumená, takže spotřeba nebude mít rozhodně sílu táhnout ekonomiku vzhůru. Reálné mzdy nejspíše klesají, nezaměstnanost roste a nálada spotřebitelů zůstává mizerná,“ zhodnotil situaci Petr Dufek z ČSOB.

Miroslav Frayer z investičního bankovnictví Komerční banky odhadl, že po loňském růstu maloobchodních tržeb o 1,9 procenta letos přijde propad o 1,9 procenta.