Maloobchod v červnu zrychlil, prodej aut vyskočil dokonce o pětinu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: AMG

Tržby v maloobchodě bez aut v červnu meziročně vzrostly o 6,9 procenta. Růst tak proti květnu, kdy stouply o 5,4 procenta, dále zrychlil. Nárůst tržeb zaznamenaly všechny hlavní skupiny sortimentu. Analytici mluví o „raketovém“ růstu.

„Tuzemský maloobchodní sektor si prošel euforií,“ okomentoval data hlavní ekonom Generali Investments Radomír Jáč. Nejvyšší růst tržeb opět zaznamenal prodej zboží přes internet nebo prostřednictvím zásilkové služby, a to o 26,9 procenta. Tržby za prodej nepotravinářského zboží vzrostly meziročně o deset procent a u potravin o 3,5 procenta.

Jedinou oblastí, kde tržby poklesly, ale jen v reálných cenách, byl prodej pohonných hmot. „To je ale způsobené výrazným poklesem cen oproti loňskému roku. Pokud by byly ceny srovnatelné vloni a letos, tržby pumpařů by rostly o 5,7,“ vysvětlil analytik společnosti Home Credit Michal Kozub.

„Kde hledat příčiny silných prodejů? Odpověď je jednoduchá. Spotřebitelský apetit je odrazem růstu domácí ekonomiky. V posledním roce výrazně poklesla nezaměstnanost a tvorba nových pracovních míst je nejrychlejší od krizového roku 2008. Menší obavy o ztrátu zaměstnání se následně projevují i ve vyšší ochotě spotřebitelů utrácet a méně spořit,“ tvrdí analytik Akcenta Miroslav Novák.

Graphical visualization of Cz Retail Sales Yoy

U prodeje a oprav motorových vozidel se tržby zvýšily oproti loňsku o 19,6 procenta. Za samotný prodej vozidel včetně náhradních dílů vzrostly o 20,1 procenta a za opravy o 17,6 procenta. Když se do výsledků započtou i prodeje automobilů, rostl maloobchod v červnu meziročně o 11,1 procenta.

Analytici očekávají podobně příznivá data i v příštích měsících. „Ekonomika roste a situace na trhu práce se zlepšuje, očekává se postupné zrychlení růstu mezd, spotřebitelská důvěra je blízko historických maxim,“ uvedl hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.