Medaile na OH: Srovnání, jak si Česko vedlo na ZOH a LOH v historii

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková vybojovala na olympiádě v Pekingu bronzovou medaili

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková vybojovala na olympiádě v Pekingu bronzovou medaili Zdroj: Beránek / Sport

Martina Sáblíková a její bronzová jízda v Pekingu
Martina Sáblíková a její bronzová jízda v Pekingu
Martina Sáblíková a její soupeřky z pětikilometrové trati na olympiádě v Pekingu, kde obsadila třetí místo
Fantastická jízda Ester Ledecké stačila v super-G na 5. místo
Ester Ledecká zajela v super-G skvěle, skončila na 5. místě
12
Fotogalerie

Česko sbírá medaile na olympijských hrách pravidelně. V Pekingu nezopakovalo senzační výsledky posledních zimních olympiád, z historického kontextu je však zřejmé, že vynikající výsledky ze Soči a Pchjongjangu představují co do počtu získaných medailí na zimních olympijských hrách spíše výjimku.

Zlato Ester Ledecké ve snowboardové disciplíně a bronz rychlobruslařky Martiny Sáblíkové z pětky jsou jedinými cennými kovy, které si čeští sportovci odvezli z Pekingu. Obě sportovkyně přitom měly další medaile na dosah. Ledecká skončila v superobřím slalomu pátá, v kombinaci dokonce čtvrtá. Od bronzu ji dělilo osm setin sekundy. Čtvrté místo zbylo v závodu na 3000 m i na Martinu Sáblíkovou a v pátek utekla medaile i biatlonistce Davidové, která v závodu na 12,5 km doběhla taktéž na čtvrtém místě.

Na Peking 2022 nebudou rádi vzpomínat hokejoví fanoušci. Česko po vyřazení se Švýcarskem poprvé ve své samostatné historii nepostoupilo ani do čtvrtfinále. Na turnaji prohrálo i s Dánskem. Větší uznání sklízel ženský hokejový tým, který vypadl ve čtvrtfinále s americkými favoritkami, s nimiž v roli jasného outsidera sehrál vyrovnanou partii. Pro ženskou hokejovou reprezentaci to přitom byla olympijská premiéra.

Srovnání v grafu

Česko si ze zimních olympijských her odnáší historicky méně medailí než z letních, přesto se česká výprava málokdy vrací bez medaile. Naposledy to bylo v roce 1994 na olympiádě v Lillehammeru. Letní olympijské hry roku 1984 v Los Angeles byly bojkotovány Sovětským svazem a většinou států patřících do východního bloku včetně tehdejšího Československa. Výčet všech medailových úspěchů v historii obou olympiád ukazují následující glafy. 

Pro přehlednější zobrazení výsledků odznačte kliknutím v legendě grafu zlato, stříbro, bronz anebo celkový počet medailí podle toho, jaký údaj vás zajímá.

Medaile ze zimních olympijských her

Česko získalo ze zimních olympiád dohromady 58 medailí. První bylo dvanáctkrát. Nejvíce medailí získalo na olympijských hrách v Soči v roce 2014. Čeští sportovci vybojovali osm medailí.

Medaile z letních olympijských her

Česko si z letních olympiád odneslo dohromady 215 medailí. První bylo osmašedesátkrát. Nejvíce medailí získalo ještě jako Československo v Tokiu 1964 a v Moskvě 1980. V obou případech jich českoslovenští olympionici vybojovali čtrnáct. Coby samostatný stát dosáhlo Česko na jedenáct medailí v Atlantě, Londýně a naposledy v Tokiu.  

Nejúspěšnější čeští medailisté

Českou olympioničkou s největším množstvím ukořistěných medailí je nadále Věra Čáslavská. Na druhém místě je rychlobruslařka Martina Sáblíková, která v Pekingu získala bronz.

Nejpamátnější zahajovací ceremoniály olympijských her (video):