Válcují soupeřky, přesto se sportem neuživí. Hokejistky hrají na olympiádě skoro zadarmo

Radost českých hokejistek po výhře 3:1 v úvodním zápase na olympiádě proti domácí Číně.

Radost českých hokejistek po výhře 3:1 v úvodním zápase na olympiádě proti domácí Číně. Zdroj: Beranek / Sport

Česká brankářka Klára Peslarová slaví první gól do sítě Číny s autorkou trefy Terezou Radovou.
Česká kapitánka Alena Mills se snaží přelstít čínskou hráčku Ni Lin.
České hkejisty u střídačky během zápasu na olympiádě proti domácí Číně
Česká brankářka Klára Peslarová během olympijského zápasu proti Číně
České hokejistky si na slavnostní zahájení olympiády namalovaly knírky na počest Evy Samkové.
6
Fotogalerie

Poprvé v historii reprezentuje Českou republiku na olympijských hrách ženský hokejový tým. Družstvo v čele s hvězdnou střelkyní Kateřinou Mrázovou nebo brankářkou Klárou Peslarovou navíc vstoupilo do turnaje v Pekingu dvěma výhrami – porazilo Švédky i domácí Číňanky výsledkem 3:1. Ženským hokejem se přitom na rozdíl od mužského v podstatě nedá živit. Hráčky se oblíbenému sportu věnují zadarmo, případně nastupují jen za symbolické finanční odměny.

Ačkoli se ženské hokejové reprezentantky začínají výsledkově přibližovat svým mužským kolegům, po ekonomické stránce stále panuje mezi pohlavími obrovský rozdíl. „Hokejistky v národním týmu ani extralize nedostávají žádné peníze. Nemají profesionální smlouvy a všechno si hradí samy,“ potvrzuje předseda Komise ženského hokeje v ČR Martin Loukota. 

I jedna z největších reprezentačních opor brankářka Peslarová musí po trénincích a zápasech chodit pracovat do firmy, která se zabývá online nákupem potravin. 

Zatímco nejlepší muži v české nejvyšší soutěži si mohou přijít až na půl milionu korun měsíčně a za úspěchy na mistrovství světa inkasují odměny v řádech desítek až stovek tisíc, ženy dostanou za účast na mezinárodním turnaji pouze jednorázovou prémii tisíc korun a reprezentace jim uhradí cestovní výdaje. Nic víc. Jejich gáže jsou tím pádem daleko menší než v případě tenistek, basketbalistek nebo volejbalistek.   

Pokud si hokejistky chtějí sportem alespoň trochu vydělat, musejí se zpravidla pokusit prosadit v ruské, finské nebo švédské lize. „I tam však dostávají nesrovnatelně méně než muži a kluby hráčkám často shánějí vedlejší příjem v podobě zaměstnání na částečný úvazek,“ říká mluvčí Českého svazu ledního hokeje Zdeněk Zikmund. Další variantou je podle něj získat stipendium na některé ze severoamerických univerzit.

Výrazně nižší mzdy hokejových hráček určitě nejsou jen tuzemským problémem. Dokonce i v kanadsko-americké NWHL, ženské variaci NHL, činí průměrný výdělek patnáct tisíc dolarů, zhruba 320 tisíc korun za sezonu, uvedla loni agentura Reuters. Pro srovnání, průměrný hokejista v NHL si za rok vydělá 2,7 milionu dolarů.

Důvody jsou prosté. „Ženskému hokeji snad s výjimkou zámoří stále chybí divácké, marketingové a mediální zázemí, což se odráží v menším zájmu sponzorů, především na klubové úrovni,“ vysvětluje Zikmund. Zdaleka nejvíce české hokejistky finančně podporuje samotný hokejový svaz, jenž do ženské reprezentace v minulém roce investoval přes 23 milionů korun. 

Vyplatí se státům pořádat olympijské hry?

Video placeholde
Ve zkratce: Vyplatí se organizovat olympijské hry? • e15

„Objem podpory ženského hokeje se však za posledních deset let výrazně zvýšil. Například v roce 2012 svaz vynaložil na ženské reprezentace pouze 3,7 milionu korun,“ tvrdí Zikmund. Z firemních partnerů aktuálně sponzoruje hokejové reprezentantky třeba německý řetězec supermarketů Kaufland. Některé české kluby jsou podporovány také městy a kraji, kde působí, většinou se nicméně nejedná o vysoké částky.     

Přestože se tedy ženský hokej v Česku i po finanční stránce pomalu zvedá, potrvá zřejmě ještě velmi dlouho, než se hráčky budou moci svému vysněnému sportu věnovat na sto procent. „Případný zisk medaile na letošní olympiádě by reprezentantkám jistě zajistil lepší smluvní podmínky ve Švédsku, Finsku či v Rusku. Nečekám ale, že by se nějakým výrazným způsobem změnilo financování ženského hokeje v Česku,“ myslí si Loukota.   

Zikmund je o něco optimističtější. „Úspěch v podobě samotného postupu na olympijský turnaj se již projevil ve vyšším mediálním zájmu o ženský hokej a věříme, že se to odrazí také v podpoře partnerů a počtech malých hokejistek,“ doufá mluvčí Českého hokejového svazu. 

Česko eviduje 1420 aktivních hráček ledního hokeje. Nejvyšší soutěž hrají čtyři týmy. Počet nových hokejistek se ovšem pravidelně zvyšuje. V současnosti se registruje 250 nových dívek ročně. Ještě před pár lety to byla stovka.

Hokej žen sledujte na iSport.cz >>>