Merkelová: Německo problémy s přetoky energie do Česka řeší

Petr Nečas, Angela Merkelová

Petr Nečas, Angela Merkelová Zdroj: CTK

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Petr Nečas, Angela Merkelová
Angela Merkelová
Angela Merkelová, Václav Klaus
7
Fotogalerie
Německo zrychluje schvalovací řízení pro výstavbu a modernizaci své energetické soustavy. Po jednání s premiérem Petrem Nečasem v Praze to řekla německá kancléřka Angela Merkelová. Německo tím chce podle ní vyřešit problémy s náhlými přesuny energie ze svých obnovitelných zdrojů do Česka. Merkelová také ujistila, že Berlín nevyvíjí na Prahu tlak, aby podepsala smlouvu o fiskální unii.

Provozovatel tuzemské přenosové soustavy ČEPS opakovaně upozorňuje, že náhlé přenosy energie z Německa ohrožují stabilitu české sítě. Problémy způsobují především větrné elektrárny na severu země. Německá kancléřka uvítala, že Česko nehodlá na hranicích stavět transformátory, které by přenos energie blokovaly, a informovala, že se na řešení situace usilovně pracuje.

„Výrazně jsme také pokročili při schvalování zejména v rámci severoněmecké sítě,“ uvedla Merkelová. Upozornila, že stavba nových sítí a jejich modernizace závisí také na soukromých investorech.

ČEPS byl loni kvůli německým obnovitelným zdrojů nucen v některých situacích zvládnout přenos více 3000 megawattů elektrického výkonu, přitom obvyklá hodnota se pohybuje kolem 1000 MW.

V letošním roce by měl instalovaný výkon německých větrných a solárních elektráren dosáhnout asi 55 tisíc MW. V roce 2010 to bylo zhruba 42 tisíc MW. Podle Merkelové je nutné větrné elektrárny vypínat, když je síť přetížena.

Podle Nečase bude Česko také investovat do posílení své sítě. Zdůraznil, že cílem české vlády není oddělování sítí, ale integrace evropských energetických trhů.

České jádro Německo respektuje

Merkelová také uvedla, že Německo respektuje rozhodnutí České republiky provozovat jaderné elektrárny. „Shodli jsme se, že prověrky evropských jaderných elektráren musí probíhat transparentně,“ uvedla.

Nečas poznamenal, že Česko je ve věci jaderných elektráren připraveno sdílet veškeré potřebné informace. „Je v našem zájmu pokračovat maximálně transparentně. Jde nám o bezpečnost všech našich občanů a chceme přesvědčit i naše sousedy, že dbáme i na jejich zájmy a bezpečnost,“ dodal premiér.

Merkelová: Německo na Česko kvůli fiskálnímu paktu netlačí

Merkelová s Nečasem probrali i evropské záležitosti. Německá kancléřka prohlásila, že Německo nevyvíjí tlak na Českou republiku, aby podepsala smlouvu o fiskální unii. Se svým českým protějškem se shodla na tom, že důležité je, že se Česko v rozpočtové odpovědnosti staví za principy paktu. Česko je spolu s Británií jedinou zemí EU, která evropskou smlouvu nepodepsala.

„Pro Německo je důležité, aby fiskální pakt podepsaly zejména členské státy, kde se platí eurem,“ řekla Merkelová. V přístupu k hospodářské a finanční politice se podle ní Německo cítí s Českem velmi spřízněné.

Angela MerkelováAngela Merkelová|CTK

Jestliže Česká republika dnes nepodepsala, možná podepíše později. Důležité je, že Česká republika bere extrémně vážně pakt stability a růstu,“ řekla Merkelová. Dodala, že Česko v příštím roce splní maastrichtský požadavek nejvýše tříprocentního deficitu.

„My bez ohledu na to, zda jsme, nebo nejsme podepsáni pod fiskálním paktem, jeho ustanovení v podstatě plníme,“ řekl Nečas. Česko je proto podle něj „stínovým signatářem“ smlouvy. Česko podle něj sice nyní smlouvu nepodepsalo, chápe ale, že eurozóna se musí vydat cestou hlubší integrace a změnit se ve fiskální unii.

Merkelovou "vítaly" u Hradu slepice

Po jednání s premiérem Nečasem se Angela Merkelová vydala na Pražský hrad za prezidentem Václavem Klausem. Před vjezdem na Prašný most na Pražském hradě německou kancléřku „vítalo“ 16 živých slepic ve čtyřech přepravkách. Tímto způsobem zhruba dvě desítky členů a sympatizantů strany Suverenita - Blok Jany Bobošíkové protestovaly proti současné politice Evropské unie, která podle nich může za rostoucí cenu vajec.

Suverenita - Blok Jany Bobošíkové protestoval u Hradu proti současné politice Evropské unie.Suverenita - Blok Jany Bobošíkové protestoval u Hradu proti současné politice Evropské unie.|CTK

Nová směrnice Evropské unie zakazuje chov slepic v menších klecích, výrobci a prodejci na to zareagovali výrazným zvýšením ceny vajec. Toto zdražení ale Bobošíková označila nejen za vinu Bruselu, ale i řetězců prodejen.

Protestující „pozdravili“ projíždějící kancléřku státními vlajkami a žlutomodrými transparenty s nápisy „Stop diktátu Bruselu!“, „Nenuťte nám euro“ nebo „Milujeme bruselské byrokraty. S díky české slepice“. Protestu přihlížela jen malá skupinka lidí, většinou novinářů a náhodných turistů.