Mezi Prahou a Kolínem se srazily vlaky, cestující čeká zpoždění

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Petr Topic, Mlada fronta

V Poříčanech na Kolínsku se dnes odpoledne bočně srazil rychlík a osobní vlak. Provoz na hlavní trati z Prahy do Kolína byl na krátkou dobu zcela zastaven, poté byla zhruba dvě a půl hodiny průjezdná jen jedna kolej a vlaky jezdily i odklonem přes Nymburk. Informovali o tom náměstek generálního inspektora Drážní inspekce Jan Kučera a mluvčí Českých drah Radek Joklík. Nehoda se obešla bez vážnějších zranění, středočeští záchranáři podle mluvčí Petry Effenbergerové ani k nehodě nevyjížděli.

Podle Kučery se ve 14:30 střetl rychlík Vysočina jedoucí z Prahy do Brna a osobní vlak, který jel z Prahy do Kolína. Osobní vlak projel odjezdové návěstidlo v poloze stůj a na výhybce se srazil s projíždějícím rychlíkem. Provoz na trati byl po 17:30 obnoven po obou kolejích, vlaky ale mohou ještě podle Joklíka nabírat drobná zpoždění.

„Vlaky se srazily asi 500 metrů od nádraží v nízké rychlosti,“ dodal mluvčí středočeské policie Jakub Vinčalák. Podle Joklíka najel osobní vlak z boku do rychlíku, a lokomotiva rychlíku tak vykolejila. Lidé byli z vozů evakuováni.

U neštěstí pomáhali také středočeští hasiči, zhruba po hodině však odjeli. Podle jejich mluvčího Ladislava Holomčíka se vlaky střetly při výjezdu z nádraží. „Jeden vyjížděl oprávněně, druhý ne,“ uvedl. Škody na vlacích činí 4,5 milionu korun, na kolejích 15 tisíc korun, dodal Kučera.

Letos Drážní inspekce eviduje 60 případů, kdy vlaky projely návěstidlo zakazující jízdu. Naposledy to bylo 14. prosince, kdy vlak společnosti Regiojet z Třince do Prahy odjel z České Třebové i přes to, že měl na návěstidle zakázánu další jízdu. Poté vjel do trasy vlaku Leo Expres z Bohumína do Prahy, který ho právě v České Třebové předjížděl. „Tato událost se obešla bez následků, oba vlaky zastavily bez toho, aniž by došlo ke srážce,“ dodal Kučera.

Dnešní nehoda je 28. srážkou vlaků na české železnici v letošním roce. Loni došlo na tuzemských kolejích k 26 střetům drážních vozidel, předloni k 33.