MF DNES: Babišova daňová náměstkyně Hornochová skončí

náměstkyně ministra financí Simona Hornochová

náměstkyně ministra financí Simona Hornochová Zdroj: Michael Tomes, E15

Náměstkyně ministra financí pro daně Simona Hornochová skončí ve své funkci. Nepřihlásila se do výběrového řízení na pozici náměstka, které úřad vypsal podle nového služebního zákona. Ministr Andrej Babiš (ANO) si chce Hornochovou ponechat jako poradkyni pro daně, protože ji podle svých slov respektuje jako odbornici. Napsala to dnes Mladá fronta Dnes. Od Babišova nástupu na ministerstvo to bude třetí výměna na postu náměstků.

Hornochová měla na starosti Babišův klíčový projekt, tedy elektronickou evidenci tržeb. „Nepřihlásila jsem se, v principu je to tak, že končím na pozici náměstkyně, a to na základě domluvy s panem Babišem,“ řekla deníku Hornochová. Ve funkci náměstkyně zůstane do chvíle, než se z výběrového řízení vybere její nástupce, tedy zřejmě do prosince.

Babiš v minulosti dva své náměstky odvolal. V červnu zbavil funkce prvního náměstka Lukáše Wagenknechta. Ten tehdy uvedl, že byl odvolán bez udání důvodu a jako „trafiku bez kompetencí“ odmítl pozici politického náměstka, kterou mu Babiš nabídl. V květnu skončil ve funkci náměstek pro oblast mezinárodních vztahů Martin Pros, který předtím požádal Českou národní banku o prověření možných manipulací s pražskou mezibankovní sazbou PRIBOR. Babiš odůvodnil jeho odvolání ztrátou důvěry.

Máte-li „datovku“, komunikujte skrz ni. Berňák bude od ledna přísnější