Miliony korun a letadlo CASA. Česko chce přispět k ochraně hranic EU

Uprchlíci u pobřeží Sicílie

Uprchlíci u pobřeží Sicílie Zdroj: ctk

Evropské agentuře Frontex, která střeží hranice Evropské unie, nabízí Česká republika zhruba šedesátku expertů a asi deset milionů korun, řekl český premiér Bohuslav Sobotka během příchodu na summit Evropské unie věnovaný problematice migrace. Agentuře podle diplomatů Česko nabízí k využití také jeden z letounů CASA české armády.

„Přicházím s konkrétní nabídkou navýšení příspěvku České republiky tak, aby tady bylo jasné vyjádření naší solidarity v této věci,“ prohlásil Sobotka. Mezi desítkami expertů jsou podle něj zástupci ministerstva vnitra, policisté a lidé, kteří mají zkušenosti s imigrační politikou. „Jsou jazykově vybaveni a připraveni se účastnit podobných operací,“ řekl předseda vlády.

Podle diplomatů Praha také nabízí evropské agentuře Frontex jedno z letadel CASA české armády; vládní mluvčí Martin Ayrer informaci potvrdil a upřesnil, že letoun je nabízen i s posádkou. Na hlídkování nad Středozemním mořem by se stroj mohl začít podílet zřejmě od léta.

Frontex odpovídá za nynější námořní operaci Triton ve Středozemním moři. Česká republika se podle podkladů poskytnutých úřadem vlády loni podílela na 22 jeho operacích, celkem buď některými z 22 expertů nebo poskytnutím technického materiálu.

Přijde zásah proti kriminálním živlům?

Letos Praha počítá s nabídkou 60 odborníků pro Frontex. Kromě toho už nyní dva čeští zástupci působí v rámci pilotního projektu Evropského podpůrného azylového úřadu (EASO) a jeden Čech bude od podzimu pracovat jako bezpečnostní expert na delegaci EU v saúdském Rijádu.

Summit, mimořádně svolaný kvůli nynější sílící migrační vlně ve Středomoří a kvůli rostoucímu počtu utonulých utečenců, by měl podle návrhu závěrečné deklarace rozhodnout o zdvojnásobení prostředků i financí pro tuto operaci. Triton není přímo evropskou záchrannou akcí, lodě nasazené v rámci této operace se však fakticky na záchraně životů v mnoha případech podílejí.

Sobotka zdůraznil, že summit by měl rozhodnout o potřebě zásahu proti pašerákům a převaděčům, tedy proti „kriminálním živlům, které si z migrační vlny udělaly výnosný byznys“.

ČR podle Sobotky zdůrazňuje, že rozhodování o azylu musí být suverénním rozhodnutím jednotlivých vlád

Premiér připustil, že případné spuštění evropské operace podobné té, která pod názvem Atalanta u afrických břehů potírá piráty, by bylo „velmi efektivní“. „Nebude to jednoduché a bude to samozřejmě časově náročné. Česká republika je připravena se na takovéto operaci podílet, podle potřeb EU,“ prohlásil předseda vlády. Také v Atalantě má ČR celkem tři své experty.

Švédský premiér Stefan Löfven, český ministerský předseda Bohuslav Sobotka a francouzský prezident Francois HollandeŠvédský premiér Stefan Löfven, český ministerský předseda Bohuslav Sobotka a francouzský prezident Francois Hollande|ctkŠvédský premiér Stefan Löfven, český ministerský předseda Bohuslav Sobotka a francouzský prezident Francois Hollande

ČR podle Sobotky zdůrazňuje, že rozhodování o azylu musí být suverénním rozhodnutím jednotlivých vlád. „Aby o tom, komu a jakému množství lidí udělí azyl, rozhodovaly jednotlivé vlády EU. Nikoliv, aby toto rozhodnutí za nás činila nějaká evropská agentura, orgány EU, nějaké jiné státy EU,“ vysvětlil Sobotka český postoj. To však podle něj nebrání dobrovolnému českému podílu na programech, které se snaží situaci řešit.

Premiér připomněl, že ČR chce letos přijmout zhruba sedm desítek uprchlíků ze Sýrie. V rozpočtu je také vyčleněno 200 milionů korun, kterými země pomáhá v konkrétních oblastech, jako je Jordánsko, Kurdistán, Turecko nebo severní Afrika. „V Evropě není mnoho zemí, které by v rozpočtu měly konkrétní zdroje a realizovaly projekty v takovém rozsahu jako ČR,“ míní Sobotka.

ČR dá letos 200 milionů na opatření proti nelegální migraci
České aktivity v oblasti migrace, jak o nich informoval Úřad vlády České republiky:
Česko letos vynaloží 200 milionů korun na opatření proti nelegální migraci v rámci spolupráce se třetími zeměmi a zapojování do společných aktivit či operací Evropské unie; loni ČR ke stejnému účelu použila 85 milionů korun.
Z uvedených 200 milionů Česká republika uvolní 100 milionů korun v rámci Programu Ministerstva vnitra na asistenci uprchlíkům v regionech původu a prevenci velkých migračních pohybů. Z toho 45 milionů půjde na financování uprchlického tábora Zatárí v Jordánsku, 20 milionů na zvládání uprchlické krize na kurdských územích, deset milionů do Turecka a stejné množství peněz - tedy po deseti milionech - do severní Afriky a do Srbska. Pět milionů posílá Praha do regionálního Programu rozvoje a ochrany EU v Jordánsku, Libanonu a Iráku, na který loni přispěla deseti miliony korun. Loni také bylo poskytnuto 25 milionů na podporu bulharské azylové a migrační infrastruktury.
Česko nabídlo deset milionů korun na potýkání se s přílivem uprchlíků ve Středomoří.
Na zdravotnický program Medevac, v rámci kterého jsou vysílány lékařské týmy do Jordánska, je pro letošek vyčleněno 50 milionů korun.
Na 40 milionů korun jsou letos (a v příštích letech ročně) odhadnuty náklady pro průběžné poskytování humanitární pomoci vnitřně vysídleným osobám a uprchlíkům například v Íránu, Libanonu a Palestině.
Letos Praha počítá s nabídkou 60 odborníků pro evropskou agenturu Frontex, která střeží hranice Evropské unie, loni jich bylo k dispozici 32. Kromě toho už nyní dva čeští zástupci působí v rámci pilotního projektu Evropského podpůrného azylového úřadu (EASO) a jeden Čech bude od podzimu pracovat jako bezpečnostní expert na delegaci EU v saúdském Rijádu.
Ve Středomoří by mohl Frontexu pomáhat v hlídkování jeden z letounů CASA české armády i s posádkou.

Evropské rozpaky nad zkázou, komentuje zahraniční tisk